Ili knedle od hljeba.Prvi put nam ih je pravio jedan Bavarac.Usput se pohvalio da je to izvorni Bavarski recept:)Iako uspjesno moram reci.,zakljucila sam da ih mogu godisnje jednom jesti,jer mi se nesto pretjerano nisu svidjele.Inace smo ih jeli umjesto hljeba. I prije nekoliko dana mi padnu knedle na pamet.I to bas poslije godinu dana :P
Ovaj put su mi bile ukusnije,i mogla bi ih jesti mozda dva put na godinu:)))))
Recept je za sve one koji nisu jos probali,ili za one kojima se svidjaju hljebne knedle,a ne znaju kako ih pripremiti.
Potrebno:
-Oko pola naseg hljeba,ali suhog..odstajalog
-2 jaja
-pola case mlijeka
-malo persuna,malo soli
+ litar ipo vode
Priprema:
-Hljeb iskidati na manje komadice,dodati mlijeko,jaja malo soli,persuna
-Sve izmijesati,pustiti da malo odstoji (smjesa mora biti kompaktna da se mogu formirati loptice)
-Od smjese praviti loptice,
-Loptice ubacivati u slanu provrelu vodu i nek se kuhaju
-Kuhane su kad isplivaju na povrsinu vode
-Servirati ih uz neki gulas,i salatu od cvekle i mrkve
(da dodam i ovo,voda u kojoj ce se kuhati knedle obavezno mora biti slana,inace ce se knedle raspasti prilikom kuhanja)
http://isprobanirecepti.weebly.com/