Sastojci
Za kore:
16 bjelanjaka
16 kašika šećera
200 g mljevenih oraha
200 g mljevenih lešnika
4 kašike mljevenog plazma keksa
Za kremu:
16 žumanjaka
200 g šećera
370 g margarina
200 g čokolade za kuhanje
Ostalo:
200 g šećera za krokant
4 vrećice šlaga od vanilije
100 g krupno sjeckanih lešnika
Priprema
1: Umutiti 4 bjelanjka sa 4 kašike šećera. U to dodati 50 g mljevenih oraha, 50 g mljevnih lešnika i 1 kašiku mljevenog plazma keksa. Sve sastojke izmješati drvenom kašikom i izliti u kalup veličine 26 cm, peći na 200 C 10-12 minuta. Postupak ponoviti još 3 puta da dobijete 4 kore.
2:Žumanjke izmiksati skupa s šećerom, a zatim ih kuhati na pari neprestano mješajući dok ne dobijemo željenu gustinu. Kremu ostaviti da se ohladi. Posebno izmiksati margarin pa dodati u ohlađenu kremu. Smjesu ujednačiti, podijeliti je na dva dijela i u jedan dio dodati 200 g otopljene čokolade za kuhanje.
3:Pripremamo krokant: Istopiti šećer da dobije zlatno žutu boju,izliti u tepsiju obloženu papirom za pečenje. Ostaviti da se ohladi i da se stegne. Samljeti.
4: Šlag kremu od vanilije umutiti po uputstvu sa manje hladnog mlijeka, kako je navedeno za izradu kreme za tortu. Finalni postupak : 1. kora – žuti fil – tamni fil – šlag krema – mljeveni krokant – sjeckani lješnjaci 2. kora– žuti fil – tamni fil – šlag krema – mljeveni krokant – sjeckani lješnaci 3. kora – žuti fil – tamni fil – šlag krema – mljeveni krokant – sjeckani lješnjaci 4. kora– dekoracija po želji ( ja sam se odlučila za dekoraciju fondanom)!
Recepti.com
srednje30 osoba90 min