Sastojci
- 250 gr biljnog mrsa
- 130 gr milerama
- 1 jaje
- 1 žumance
- 450 gr oštrog brašna
- na vrh noža sode bikarbone
- sok od pola limuna
- Sirup:
- 400 gr šećera
- 500 ml vode
- limun
Priprema:
Umjesiti biljni mrs i mileram i dodati umućeno jaje i žumance, sok od pola limuna pa dodati brašno i na vrh noža sode bikarbone. Umjesiti tjesto. Otkidati komade, rastanjiti među dlanovima i pritisnuti na rebrastu sitnu stranu rendeta (trenice). Redati u pleh i peći na 180 stepeni dok ne dobiju zlatnu boju. U međuvremenu skuvati sirup od šećera i vode, i dodati pola limuna isječenog na kružiće. Zatim ostaviti da se malo prohladi. Kada su urmašice pečene, preliti ih sirupom i ostaviti da se ohlade.
Biljna mrs se koristi u Bosni (uglavnom) i više je slična maslacu nego margarinu. Ima divan ukus u kolačima. Nadam se da ima da se kupi i u Srbiji i ostalim bivšim republikama. Ako ne, onda možete koristiti i margarin ili maslac kao zamjenu.