Ne zaboravi Like and Share

Bosanske urmašice

Hvalite, kritikujte, dodajte svoje verzije recepta: Možda želite pročitati i ovo? Plugin for WordPress, Blogger...

Sastojci

  • 250 gr biljnog mrsa
  • 130 gr milerama
  • 1 jaje
  • 1 žumance
  • 450 gr oštrog brašna
  • na vrh noža sode bikarbone
  • sok od pola limuna
  • Sirup:
  • 400 gr šećera
  • 500 ml vode
  • limun
Priprema:
Umjesiti biljni mrs i mileram i dodati umućeno jaje i žumance, sok od pola limuna pa dodati brašno i na vrh noža sode bikarbone. Umjesiti tjesto. Otkidati komade, rastanjiti među dlanovima i pritisnuti na rebrastu sitnu stranu rendeta (trenice). Redati u pleh i peći na 180 stepeni dok ne dobiju zlatnu boju. U međuvremenu skuvati sirup od šećera i vode, i dodati pola limuna isječenog na kružiće. Zatim ostaviti da se malo prohladi. Kada su urmašice pečene, preliti ih sirupom i ostaviti da se ohlade.
Biljna mrs se koristi u Bosni (uglavnom) i više je slična maslacu nego margarinu. Ima divan ukus u kolačima. Nadam se da ima da se kupi i u Srbiji i ostalim bivšim republikama. Ako ne, onda možete koristiti i margarin ili maslac kao zamjenu.

Jakuvam.com 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.

Get Free Updates in your Inbox
Follow us on:
facebook twitter gplus pinterest rss