Margarin se proizvodi od biljnih ulja, bogat je nezasićenim masnim kiselinama.
Pogledajte kako ga možete i sami napraviti
Pogledajte kako ga možete i sami napraviti
Sastojci:
-Pola šoljice mleka/vode
-Jedna šoljica ulja (suncokretovo ili mešavina maslinovog i suncokretovog) ili pola šoljice suncokretovog ulja i pola šoljice kokosovog ulja
-Jedno žumance
-Jedna čajna kašika limunovog soka
-Pola čajne kašike soli
Priprema:
Za izradu su potrebni: mikser, dve činije (različitih veličina, kako bi mogle stati jedna u drugu ) i led.
U većoj činiji izdrobite led i dodajte malo vode kako bi se održavala temperatura oko 0°C . U manju posudu, uronjenu u veću sa ledom, dodajte sastojke na sledeći način:
Zagrejte vodu i ulje na otprilike 40 stepeni. U manju posudu ulijte ulje u koje ste ranije umešali žumance i na najjačoj brzini mutite. Dodajite pomalo mleka/vode i mutite još oko dva minuta dok se voda i ulje ne povežu. Dodajte limunov sok i so pa lagano mutite dok se margarin ne zgusne. Po želji na kraju možete da dodate i neki začin po želji.
Margarin prebacite u neku posudu i čuvajte u frižideru. Najbolje je koristiti ga u roku dva-tri dana.
Pressonline.rs