utorak, 30. lipnja 2015.

Čokoladna halva

Erna nam je poslala recept za pripremu čokoladne halve – çikolatali un helvasi. Ovo je Jednostavna i fina turska slastica sigurno će se dopasti svim čokoljupcima!

Sastojci:
150 ml ulja

30 g maslaca
230 g brašna

Sastojci za sirup:
250 ml šećera
300 ml vode
1 vanilija šećer

Dodatni sastojci:
2 žlice čokolade u prahu
1 žlica kakaa
2 žlice šećera
100 ml tople vode
50 g čokolade za kuhanje

Sastojci za dekoraciju:
po ukusu otopljena mliječna čokolada
po ukusu sjeckani orasi, bademi, kokosovo brašno….




Priprema:

Prvo skuhajte sirup od šećera, vanilija šećera i vode (kuhajte 3-4 minute na laganoj vatri). U posudi zagrijte ulje, dodajte komadić maslaca, te na zagrijano ulje dodajte brašno, miješajući sve vrijeme. Pržite brašno, dok ne porumeni i postane bronzane boje. Zatim lagano doljevajte sirup u smjesu od brašna, neprestano miješajući. Miješajte dok smjesa ne postane gusta. Sjedinite čokoladu u prahu, kakao i šećer, pa prelijte sa 100 ml vode. Dobro umutite, pa dodajte u gotovu halvu. Dodajte još i izlomljenu čokoladu, pa sve dobro sjedinite. Gotovu halvu sipajte u silikonske kalupe… ili u manji pleh. Kada se prohladi, izvadite iz kalupa. Otopite mliječnu čokoladu, pa prelijte preko halve… pospite sjeckanim orasima, bademima, lješnjacima, kokosovim brašnom (po ukusu)…