Recept za slatko od grožđa
Kako se pravi slatko od groždja
Za slatko je najbolja vrsta sitnog grozdja poznata kao “sultanija”. Ono nema semenki, a ima tanku kozicu, tako da se lako kuva.
Izuzetno je bitno da grozdje bude poluzrelo, a nikako prezrelo.
Sastojci:
– 1 kg grozdja
– 1,25 kg secera
– 1 limun
– 1 casa vode
Priprema:
Grozdje dobro operite i skinite pazljivo svako puce.
U seerpu u kojoj ce se kuvati slatko sipajte secer i vodu i kuvajte dok se ne napravi sirup.
Kada je gotov sirup, dodaje mu grozdje i kuvajte na tihoj vatri.
Limun oljustite i isecite na kolutove, pa dodajte u slatko.
Kuvajte dok se slatko ne zgusne. Proverite da li je gotovo, tako sto cete zamociti kasiku i izvaditi je. Ako soc pada u krupnim kapima sa kasike, znaci da je slatko gotovo.
Skinite sa sporeta, poskidajte penu, pa prekrijte serpu navlazenom krpom.
Slatko treba da odstoji 12 sati, pre nego sto ga sipate u suve, ciste tegle.
receptizasvakog.com