Kolačići sa kikirikijem se pripremaju brzo i lagano a omiljena su poslastica u mnogim domovima. Evo jednog od načina kako se prave:
Kolačići sa kikirikijem – potrebni sastojci
150 g putera
200 g šećera u prahu
1 jaje
1 kesica vanilin-šećera
1/2 dl mlijeka,
35 g finog brašna
50 g mljevenog neslanog kikirikija
50 g neslanog kikirikija u zrnu
Kolačići sa kikirikijem – priprema
Mljeveni kikiriki pomiješajte sa puterom, šećerom, vanilin-šećerom, mlijekom i brašnom. Miješajte sve dok tijesto ne postane elastično. Potom tijestu dodajte i kikiriki u zrnu. Namažite masnoćom tepsiju dimenzija 30×23 cm. Tijesto rukom razvucite po dnu i oštrim nožem ga isecite na kriške dimenzije 4×2 cm i malo ih udaljite jedno od drugog. Pecite na srednjoj temperaturi (160 stepeni) oko 15 minuta. Gotovo tijesto nožem sa širokim sječivom malo odvojite od dna, potom kolačiće izvadite na rešetku ili dasku i ostavite da se ohladi i kolačići sa kikirikijem su spremni. Držite ih u kutiji koja dobro zaptiva.
Kolačići sa kikirikijem – potrebni sastojci
150 g putera
200 g šećera u prahu
1 jaje
1 kesica vanilin-šećera
1/2 dl mlijeka,
35 g finog brašna
50 g mljevenog neslanog kikirikija
50 g neslanog kikirikija u zrnu
Kolačići sa kikirikijem – priprema
Mljeveni kikiriki pomiješajte sa puterom, šećerom, vanilin-šećerom, mlijekom i brašnom. Miješajte sve dok tijesto ne postane elastično. Potom tijestu dodajte i kikiriki u zrnu. Namažite masnoćom tepsiju dimenzija 30×23 cm. Tijesto rukom razvucite po dnu i oštrim nožem ga isecite na kriške dimenzije 4×2 cm i malo ih udaljite jedno od drugog. Pecite na srednjoj temperaturi (160 stepeni) oko 15 minuta. Gotovo tijesto nožem sa širokim sječivom malo odvojite od dna, potom kolačiće izvadite na rešetku ili dasku i ostavite da se ohladi i kolačići sa kikirikijem su spremni. Držite ih u kutiji koja dobro zaptiva.