nedjelja, 19. srpnja 2015.

Preporučujemo: Straćatela torta

Sastojci:
za koru
– 4 jajeta
– 5 kašika šećera
– 4 kašika brašna
– 1 prašak za pecivo
– 1 kašika kakaoa
za fil
– 7 dl slatke pavlake
– 3 vanil-šećera
– 200 g mlevenih badema
– 100 g puslica
– 200 g čokolade
za dekoraciju
– 3 dl slatke pavlake
– 1 vanil-šećer

Priprema
Kora:
1. Belanca odvojiti od žumanaca i umutiti u čvrst sneg. Zatim postepeno dodavati šećer, jedno po jedno žumance i mutiti mikserom sve vreme.
2. U umućenu masu dodati brašno, prašak za pecivo i kakao, pa polako promešati varjačom.
3. Okrugao kalup za tortu obložiti papirom za pečenje, u njega sipati pripremljenu masu i peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni C dok ne porumeni. Pečenu koru izvaditi iz kalupa i ostaviti da se ohladi.
Fil:
1. Slatku pavlaku umutiti u ?vrst šlag, bademe kratko propržiti u suvom tiganju, čokoladu izrendati na krupno rende, a puslice izmrviti.
2. U odgovarajućoj posudi sjediniti šlag od slatke pavlake, pržene bademe, vanil-šećer, puslice i čokoladu, pa polako promešati varjačom.
Finalni postupak:
1. Pečenu koru vratiti u kalup za tortu, sipati pripremljen fil, poravnati i staviti u frižider da se stegne.
2. Slatku pavlaku i vanil-šećer umutiti u čvrst šlag, pa pomoću poslastičarskog džaka naneti na stegnutu tortu i dekorisati po želji.

SAVET PLUS: Ako nemate kalup za tortu, možete iskoristiti običnu šerpu obloženu folijom.


lepotaizdravlje.rs