nedjelja, 19. srpnja 2015.

Torta Čokoladna napolitanka

Sastojci:
za kore
– 8 belanaca
– so
– 10 kašika šećera
– 10 kašika brašna
– 4 kašike kakaoa
– 1 prašak za pecivo
– 1 vanil-šećer
– 1 kašičica cimeta
– 2 dl jogurta
– 2 dl ulja
– 3 dl čokoladnog mleka
za fil I
– 8 žumanaca
– 200 g šećera
– 2 vanil-šećera
– 1 dl mleka
– 100 g mleka u prahu
– 200 g putera
– 200 g čokolade u prahu
– 100 g mlevenih lešnika
– 2 ml slatke pavlake
za fil II
– 4 dl slatke pavlake
– 1 šlag fiks
– 1 dl kisele pavlake

Priprema
Kore:
1. Belanca sa malo soli umutiti u čvrst šlag. Zatim postepeno dodavati šećer i vanil-šećer muteći sve dok se šećer ne otopi.
2. Umešati ulje, jogurt i mešavinu brašna, praška za pecivo, kakaoa i cimeta pa promešati.
3. Smesu sipati u pleh i peći u zagrejanoj rerni na 160 ºC dok testo ne porumeni.
4. Pečenu koru natopiti čokoladnim mlekom a zatim je uzdužno preseći napola.
Fil I:
1. Penasto umutiti žumanca sa šećerom i vanil-šećerom i kuvati na pari dok šećer ne otopi.


2. Dodati mleko i mleko u prahu i nastaviti sa kuvanjem na pari dok se ne zgusne. Potom dodati čokoladu u prahu i promešati.
3. U ohlađeni fil dodati puter, mlevene lešnike, šlag od slatke pavlake i umutiti mikserom.
Fil II:
Umutiti slatku pavlaku, šlag fiks i kiselu pavlaku u šlag.
Finalni postupak:
Prvu koru premazati polovinom fila I a potom naneti polovinu fila II i preklopiti drugom korom. Postupak ponoviti još jednom. Tortu dekorisati po želji.