SastojciZA KORU
5 jaja
150g šećera
kesica vanilin šećera
100g brašna
80 g gustina
1 kk praška za pecivo
ZA VANILA FIL
500 ml mleka
100 g šećera
50 g gustina
1 šipka vanile ili kašičica ekstrakta vanile
150 g putera
2 k voćnog likera (ako želite)
ILI PUDING FIL
500 ml mleka
100 g šećera
1 kesica pudinga od vanile
1 k gustina
150 g putera
VOĆNI PREMAZ
150 – 200 g džema od kasjije
Priprema
Težina:jednostavno
Zagrejati rernu na 200*C.
Za koru odvojiti belanca i čvrsto ih umutiti, postepeno dodati šećer. Umešati jedno po jedno žumance, slabijom brzinom miksera.
Pomešati brašno i gustin sa praškom za pecivo pa lagano umešati u smesu od jaja.
Sipati u pleh od rerne postavljen pek papirom i peći 15-ak minuta.
Biskvit odmah izručiti na mokru krpu i urolati.
VANILA FIL:
*Šipku vanile uzduž raseći, nožem sastrugati semenke i staviti u 400 ml mleka, kuvati do ključanja pa procediti. U preostalo mleko razmutiti gustin. Mleko vratiti na srednje jaku vatru, kad ponovo proključa dodati razmućeni gustin. Kuvati neprekidno mešajući nekoliko minuta dok ne postigne gustinu. Ostaviti da se prohladi.
Puter sobne temperature penasto umutiti sa prah šećerom i sjediniti sa filom.
ILI PUDING FIL:
Skuvati puding sa dodatnom kašikom gustina, umutiti puter sa šećerom i sjediniti sa prohlađenim pudingom.
Biskvit odmotajte, premažite džemom pa preko vanila filom. Zarolajte i stavite da se ohladi. Ukrasite po želji džemom i šećernim ukrasima, prah šećerom ili umućenim šlagom.
Posluživanje
*Praznu mahunu vanile stavite u teglicu sa šećerom da biste za 10-15 dana dobili vanilin šećer. Teglicu povremeno protresti.
**Recept je iz prastarog časopisa za koje me stalno prozivaju da ih samo skupljam i ne koristim
www.coolinarka.com