ponedjeljak, 10. kolovoza 2015.

Ledene kokos kocke

Za koru:

5 jaja
5 kašika šećera
5 kašika brašna
2 kašike kakaoa
1/2 praška za pecivo
Za šerbet:

2,5 dl vode
250 g šećera
1 vanil-šećer
Za fil:

8dl mlijeka
6 kašika brašna
100 g šećera
100 g kokosa
250 g margarina
Za čokoladni preljev:

100 g čokolade za kuhanje
2 kašike mlijeka
2 kašike ulja
malo kokosa
Priprema:

Kora:
Belanca odvojiti od žumanaca i umutiti u čvrst snijeg. Zatim postepeno dodavati 5 kašika šećera muteći dok se šećer ne otopi.
Potom dodavati jedno po jedno žumance miješajući sve vrijeme. Na kraju dodati kakao, mješavinu brašna i praška za pecivo te dobro izmiješati varjačom kako bi se dobila ujednačena smjesa.
Tepsiju nauljiti i posuti brašnom pa sipati u nju pripremljenu smjesu za koru. Peći u zagrijanoj rerni na 200 °C dok ne porumeni.
Dok se kora peče, pripremiti šerbet. Sjediniti vodu, šećer i vanil-šećer i kuhati dok se ne dobije re i sirup.
Toplu koru preliti mlakim sirupom.


Fil:
U manju šerpu sipati 6 dl mlijeka, dodati šećer i ostaviti da proključa.
Posebno umutiti preostalo mlijeko sa brašnom pa kuhati mješajuci sve dok se ne dobije željena gustina.
U ohla djenu smjesu od brašna dodati omekšao margarin i umutiti mikserom. Na kraju dodati kokos i polahko promiješati varjačom.
Finalni postupak:
Ohla đenu koru premazati pripremljenim filom a zatim je preliti glazurom od čokolade (otopiti čokoladu sa 2 kašike mlijeka i 2 kašike ulja). Posuti kokosom.
Kolač ostaviti da se ohladi u frižideru a potom ga isjeći na kocke.
lepotaizdravlje.rs