ponedjeljak, 10. kolovoza 2015.

Voćna torta

Sastojci:

350 gr šećera
1,5 kg sitnijih jabuka (ili više)
50 gr sjeckanih oraha
50 gr grožđica
5 jaja
120 gr brašna
malo praška za pecivo

Priprema:

U dublju tepsiju ili šerpu (8-10 cm) promjera 28 cm sasuti 200 gr šećera, poredati jabuke, popuniti jabuke orasima i grožđicama i peći u već zagrijanoj rerni na 250* sve dok se šećer ne otopi, zapjeni,t.j.karamelizuje. 

Ne otvarat rernu.
Dok se jabuke peku izradit 5 bjelanjaka sa 150 gr šećera u čvrsti snijeg, dodat 5 žumanjaka i mutit dok se ne pojave mjehurići. Dodat 120 gr brašna sa malo peciva.
Pečene jabuke prelit tjestom, poravnat i vratit u rernu, sada peći na 180*(ako treba držat rernu otvorenu dok se sipa biskvit da temp.opadne).
Peći dok se kora ne odvoji od suda. Izvadit i odmah vruće prevrnut na tacnu na kojoj će torta ostat, (naopako) tako da kora bude na tacni, a jabuke odozgo. Dobro ohladit i ukrasit šlagom. Posut orasima ili čokoladnim mrvicama.
Prijatno!

lepotaizdravlje.rs