Tijesto za hurmašice
- Maslacu sobne temperature dodajte šećer pa ga izradite električnim mikserom.
- Postupno dodavajte jaja, kiselo vrhnje i kokosovo brašno.
- Prašak za pecivo prethodno pomiješajte s brašnom pa ga dodajte u posudu sa ostalim sastojcima.
- Dobiveno tijesto doradite rukama.
Sirup za hurmašice
- Šećer i vodu stavite u posudu za kuhanje da provri.
- Nakon što voda i šećer zavriju dodajte na kolutiće isječen limun.
- Ostavite na laganoj vatri sve dok se kolutići limuna ne zastakle.
- Dobiveni sirup (šerbet) stavite u frižider da se dobro ohladi.
Priprava hurmašica
- Od dobivenog tijesta za hurmašice otkidajte komadiće veličine oraha i oblikujte ovalno u hurmašicu (hurmu).
- Jednu stranu pritisnite lagano uz ribez ili slično pomagalo u kuhinji.
- Lim za pečenje prethodno obložite pek papirom na koji ćete redati hurmašice.
- Dobivene hurmašice redajte sa razmakom između svake jer će pečenjem uzdići.
- Rernu prethodno zagrijte na 200 °C i pecite 20 minuta.
- Vruće hurmašice prelijte ohlađenim sirupom (šerbetom).
Napomena: Dok su još vrele (tek izvađene iz rerne), hurmašice zalijte sa polovicom količine sirupa pa ih vratite u još uvijek vruću rernu.
Nakon desetak minuta hurmašice će upiti sav sirup pa ih tad prelijte sa preostalim sirupom.
Nakon desetak minuta hurmašice će upiti sav sirup pa ih tad prelijte sa preostalim sirupom.
- TIJESTO
- 450 g brašna
- 200 g maslaca
- 150 g kokosa
- 50 g šećera
- 2 žličice praška za pecivo
- 2 dl kiselog vrhnja
- 2jaja
- SIRUP
- 600 g šećera
- 7 dl vode
- 1 limun
Kolaci.eu