četvrtak, 1. siječnja 2015.

Uvijena pogača





Dijana Ademović nam je poslala recept za uvijenu pogaču.
Sastojci za tijesto:

600 g brašna

2 žličice soli

2 žličice suhog kvasca

1 šolja ulja

300 ml mineralne vode

1 jaje

malo krem margarina1 šolja mlijeka

Priprema:

U prosijano brašno dodati sol, kvasac, mlijeko, jaje i ulje i mlaku mineralnu vodu te umijesiti glatko tijesto. Ako je potrebno, dodati još malo vode, da bi tijesto bilo podatno. Ostaviti ga da miruje na toplom i udvostruči volumen. Podijeliti tijesto na tri lopte.

Razviti oklagijom kore i svaku premazati krem-margarinom. Kore se slažu jedna na drugu i razvlači jedna kora. Još malo razoklagijati koru.

Nožem isjeći koru na trakice, od gore prema dole, s tim da ne siječemo do kraja.

Sad uvijamo koru od donjeg lijevog ugla prema gore formirajući rolat.

Savijemo u obliku puža i stavimo pogaču u pleh obložen pekarskim papirom i ostavimo da odmara još neko vrijeme.

Kad naraste u plehu, premazati pogaču umućenim jajetom, posuti sjemenkama po izboru i staviti u zagrijanu pećnicu. Pogača je gotova kad dobije lijepu, zlatnu boju. Ohladiti i poslužiti uz sir.



Recepti-svijeta.com