nedjelja, 24. svibnja 2015.

Telbina – jelo za veseliji život


Telbina je jelo koje se pravi od integralnog ječma, koji je od davnina poznat kao jedna od najzdravijih žitarica. Obiluje vlaknima i brojnim vitaminima i mineralima.
U ishrani poslanika Muhammeda je poznato kao jelo koje uklanja brige i tugu. Ova činjenica je potkrepljena naukom, obzirom da su vitamini B kompleksa, koji se u obilju nalaze u telbini zaduženi za zdravlje nervnog sistema. Osim toga, zbog obilja vlakana, pospješuje pravilnu probavu, a time i lakše uklanjanje toksina iz organizma i daje osjećaj sitosti duži vremenski period.
Telbinu vrlo lako možete i sami pripremiti kao zdrav desert.
Potrebn0 (3-4 porcije):
  • 8-9 kašika ječmenih pahuljica ili integralnog ječmenog brašna
  • 250-300 ml vode
  • 300 ml mlijeka
  • malo soli
  • cimet i med
Priprema:
  • Ječmene pahuljice ili integralno ječemeno brašno prerelijte vodom i kuhajte na laganoj vatri dok ne nestane vode.
  • Prelijte mlijekom, promješajte i na najnižoj temperaturi ostavite da se kuha.
  • Kad je skuhano tako da liči na puding, gotovo je.
  • Još dodajte prstohvat soli i promiješajte.
  • Naspite u zdjele, ohladite, te pospite cimetom i medom.

Pripremila: Emina Okanović-Čivić
Dobrekalorije.ba