OSNOVNE MJERE, PRAVILA SVE X 3
70 gr putera
2 kasike meda
235 gr secera
3 jaja
9 gr sode bikarbone
1 Laganini vanilla secer
450 gr brasna
FIL:
200 gr putera
225 gr ili jedno pakovanje krem sira
473 ml ili manje pakovanje slatkog vrhnja (opcija)
400ml kondenzovanog mlijeka
ZA DEKORACIJU:
1 manja tegla dzema od kajsija
ostatak mrvica od kora
pcelice od kreme i cokolade i listica badema
KORE:
Staviti puter secer i med da se otope na pari. U drugoj posudi lagano umutiti jaja i sodu tek da se fino sjedine i dodati u otopljenu smjesu putera i secera. Kuhati na pari 20-40 minuta, u zavisnosti od posuda u kojim kuhate, potrebno je da smjesa dobije finu amber boju, ne treba nesto posebno ukuhavati. Koliko ste ukuhali od toga ce zavisiti koliko brasna cete utrositi i koliko kora cete da dobiejte.
2
U ukuhanu masu dodati vanilu i ostaviti 10 minuta da se malo prohladi smjesa. U prohladjenu smjesu dodati brasno, polagano jer mozda necete utrositi svo brasno. Dobicete podatno tijesto koje se lako valja.
3
Ukljuciti rernu na 175 celzijusa (350 F)
Odvagatisvaku koru, moje su bile 250 gr da budu velicine velikog plitkog tanjira i razvaljati.
Peci svaku koru 6-7 minuta u zavisnosti od vase rerne.
Dok se pece ova, pripremiti sljedecu koru
4
Staviti plitki tanjur na ispecenu koru
i isjeci koru da bude fino okrugla.
Kad se prohladi minut-dva staviti u najlonsku kesu kako se ne bi isusivala.
5
FIL:
Umutiti puter i krem sir, dodati kondezovano mlijeko i mutiti da dobijete kremastu divnu masu. Ukoliko ne zelite koristiti vrhnje krema je gotova.
Ukoliko zelite dodati slatko vrhnje umutiti ga posebno u drugoj zdjeli i lagano dodati u kremu. Ostaviti u frizider do upotrebe.
6
Kad su ispecene kore dovoljno hladne za filovanje, fil podijeliti u jednake dijelove koliko imate kora i ostaviti extra jedan fil da premazete tortu okolo.
7
Ostatke od kora sto ste ih isjecali izmrvite u multipraktiku.
Dzem od marelice rastopite i procijedite, sacekajte da se malo prohladi i prelijte preko kolaca.
Pospite mrvicama okolo kolaca.
Pokusaj pravljenja pcelica lol je od cokolade i ostatka kreme, zute prugice su krema i zuta boja, krilca od badema sjecenih u listice.
BEBA HRNIC
70 gr putera
2 kasike meda
235 gr secera
3 jaja
9 gr sode bikarbone
1 Laganini vanilla secer
450 gr brasna
FIL:
200 gr putera
225 gr ili jedno pakovanje krem sira
473 ml ili manje pakovanje slatkog vrhnja (opcija)
400ml kondenzovanog mlijeka
ZA DEKORACIJU:
1 manja tegla dzema od kajsija
ostatak mrvica od kora
pcelice od kreme i cokolade i listica badema
KORE:
Staviti puter secer i med da se otope na pari. U drugoj posudi lagano umutiti jaja i sodu tek da se fino sjedine i dodati u otopljenu smjesu putera i secera. Kuhati na pari 20-40 minuta, u zavisnosti od posuda u kojim kuhate, potrebno je da smjesa dobije finu amber boju, ne treba nesto posebno ukuhavati. Koliko ste ukuhali od toga ce zavisiti koliko brasna cete utrositi i koliko kora cete da dobiejte.
2
U ukuhanu masu dodati vanilu i ostaviti 10 minuta da se malo prohladi smjesa. U prohladjenu smjesu dodati brasno, polagano jer mozda necete utrositi svo brasno. Dobicete podatno tijesto koje se lako valja.
3
Ukljuciti rernu na 175 celzijusa (350 F)
Odvagatisvaku koru, moje su bile 250 gr da budu velicine velikog plitkog tanjira i razvaljati.
Peci svaku koru 6-7 minuta u zavisnosti od vase rerne.
Dok se pece ova, pripremiti sljedecu koru
4
Staviti plitki tanjur na ispecenu koru
i isjeci koru da bude fino okrugla.
Kad se prohladi minut-dva staviti u najlonsku kesu kako se ne bi isusivala.
5
FIL:
Umutiti puter i krem sir, dodati kondezovano mlijeko i mutiti da dobijete kremastu divnu masu. Ukoliko ne zelite koristiti vrhnje krema je gotova.
Ukoliko zelite dodati slatko vrhnje umutiti ga posebno u drugoj zdjeli i lagano dodati u kremu. Ostaviti u frizider do upotrebe.
6
Kad su ispecene kore dovoljno hladne za filovanje, fil podijeliti u jednake dijelove koliko imate kora i ostaviti extra jedan fil da premazete tortu okolo.
7
Ostatke od kora sto ste ih isjecali izmrvite u multipraktiku.
Dzem od marelice rastopite i procijedite, sacekajte da se malo prohladi i prelijte preko kolaca.
Pospite mrvicama okolo kolaca.
Pokusaj pravljenja pcelica lol je od cokolade i ostatka kreme, zute prugice su krema i zuta boja, krilca od badema sjecenih u listice.
BEBA HRNIC
https://www.facebook.com/laganini.vispak