petak, 19. prosinca 2014.

Šumsko voće i bijela čokolada


Sastojci

SASTOJCI ZA KORE:
5 jaja
5 kašika šećera
5 kašika brašna
5 kašika ulja
5 kašika mlijeka
2 vanilin šećera
pola praška za pecivo

SASTOJCI ZA KREMU:
500 gr šumskog voća
100 gr šećera
10 gr želatina (Goveđa)
500 gr krem sira
100 gr bijele cokolade
2 dcl slatkog vrhnja

ZA DEKORACIJU:
šlag pjena i bijela čokolada


Način pripreme

Jaja umitite sa šećerom i vanil šećerom, zatim dodajte mlijeko i ulje. Na kraju dodajte brašno pomiješano sa praškom za pecivo.
Pleh srednje veličine obložite pek papirom i prespite tijesto.
Pecite 20ak minuta na 180 stepeni.
Kada se ispeče zajedno sa pek papirom zarolajte biskvit. Ostavite da se hladi.
Papir skinite kada se biskvit ohladi. Po želji biskvit premažite pekmezom ili marmeladom.
Biskvit opet zarolajte i izrežite na komade.
Komade rolata stavite na dno kalupa.
Sameljite šumsko voće, smjesu procijedite, dodajte šećer. Želatinu stavite u malo vode i ostavite da nabubru.
Smjesu sa šumskim voćem prokuhajte pa joj dodajte želatinu koja je nabubrila. Ostavite da se ohladi.
Izmiksajte slatko vrhnje i sir, u njega dodajte 100 grama naribane čokolade. Na kraju izmiksajte sa smjesom od voća.
Kremu prespite u kalup na komade rolata.
Dekorišite bijelom čokoladom i šlagom.

Autor: Anita Mehičić
Domacica.com