četvrtak, 18. prosinca 2014.

Torta -Desetka


Torta - desetka

Ili bi smo je mogli nazvati 'Kompromis' torta :))Moja beba i ja smo morali osmisliti tortu za njen deseti rodjendan.Ona voli čokoladu,ja volim voće,tako da smo kompromisno iskombinovali tortu ,zaista bez pretjerivanja za cistu destku:)Ostatak porodice se nije požalio na naš kompromis,tako da je ostala ocjena 10,a i jubularni je

rodjus (sto bi moja beba rekla),naziv je osto desetka. Po prvi put smo se pograli i sa fondant smjesom.Napravili smo ukrasne ruže,doduse smjesa je samo za ukrasne detalje,tako da je neukusna,ali u svakom slucaju bila je jestiva:)

Bilo je tu jos nekih ukrasnih detalja (mini lizala u obliku srca,da se zna da je djecija torta)koje nisam stigla uslikati.Mada ,ovako gledajuci,mogla bi posluziti za bilo koji

happy event.

Potrebno za koru:

Kore su dvije,ja cu navesti sastojke za jednu..

(kore sam pekla pojedinacno)

-3 jaja

-4 kasike brasna

-4 kasike secera

-1 kasiku mljevenog rogača

-1 kasika kakaa

-pola praska za pecivo

Bijela krema:

-2 pudinga sa aromom slatkog vrhnja (moze i vanilija)

-700 ml mlijeka

-6 kasika secera

-pola margarina

+ 3 kasike secera u prahu




dodatak uz kremu je šumsko voće:

-450 gr ledovog sumskog voca

(voce je potrebno noc prije ostaviti da se odledi na sobnoj temp...najbolje izvaditi iz kese i posuti s par kasika secera,i tako ostaviti do ujutru da se odledi)




za ukrasiti tortu:

-2 dl vrhnja za šlag

-aroma od maline ili jagode (par kapi samo da oboji šlag u rozu boju)




Čokoladna glazura je ustvari ganache krema:

-200 gr.cokolade za kuhanje

-250 ml slatkog vrhnja za slag (ja koristim meggleovo,nekako mi je najljepse i moj ganache nikad ne omahne:)




Priprema ganache kreme:

(u hladno vrhnje sitno izlomiti cokoladu,dodati dvije kasike secera u prahu,i staviti na vatru lagano mijesajuci dok se cokolada skroz ne istopi.Vrlo je bitno da vrhnje ne uzavri.Ako se cokolada kojim slucajem nije istopila a prijeti vrenje vrhnja,skinite s vatre i mijesajte cokoladu dok se ne istopi.Kad je istopljena ,krema je gotova za premaz)




Priprema:




-Napraviti kore pa ih ostaviti da se prohlade,za to vrijeme pripremiti kremu..

-Umutiti pudinge i secer u mlijeko,staviti na vatru da se kuha,konstantno mijesajuci da se ne ugrudva

-Kad se krema zgusnula,ostaviti je po strani da se skroz ohladi

-Kad se krema ohladila,umijesati prethodno omeksali (na sobnoj temp.) margarin i secer u prahu...mijesati dok se ne pretvori u svilenkastu strukturu

Sad se torta moze slagati..po ovom redoslijedu:

-Prvu koru poškropiti s par kasika soka koje je voce pustilo

-premazati bijelom kremom

-po kremi njezno utisnuti voce

-po vocu premazati tanki sloj slaga,cisto da se druga kora moze zalijepiti za voce

-sad ide druga kora..i nju poškropiti a par kasika soka

-po drugoj kori njezno sipati ganache kremu..malo protresti kalup da se krema izravna,i staviti u frizider da stoji preko noci dok se dobro ne stegne.

Sutradan se torta po zelji moze ukrasiti..Mi smo to ucinili sa rozim slagom..Premazali tortu sa strana i nalijepili mala srcad :)

Odozgor ostaje cokoladna/ganache krema,i po krajevima takodjer nekakave mini šlag ruzice.




Prijatno i sretno:)

http://isprobanirecepti.weebly.com/