Torta - desetka
Ili bi smo je mogli nazvati 'Kompromis' torta :))Moja beba i ja smo morali osmisliti tortu za njen deseti rodjendan.Ona voli čokoladu,ja volim voće,tako da smo kompromisno iskombinovali tortu ,zaista bez pretjerivanja za cistu destku:)Ostatak porodice se nije požalio na naš kompromis,tako da je ostala ocjena 10,a i jubularni je
rodjus (sto bi moja beba rekla),naziv je osto desetka. Po prvi put smo se pograli i sa fondant smjesom.Napravili smo ukrasne ruže,doduse smjesa je samo za ukrasne detalje,tako da je neukusna,ali u svakom slucaju bila je jestiva:)
Bilo je tu jos nekih ukrasnih detalja (mini lizala u obliku srca,da se zna da je djecija torta)koje nisam stigla uslikati.Mada ,ovako gledajuci,mogla bi posluziti za bilo koji
happy event.
Potrebno za koru:
Kore su dvije,ja cu navesti sastojke za jednu..
(kore sam pekla pojedinacno)
-3 jaja
-4 kasike brasna
-4 kasike secera
-1 kasiku mljevenog rogača
-1 kasika kakaa
-pola praska za pecivo
Bijela krema:
-2 pudinga sa aromom slatkog vrhnja (moze i vanilija)
-700 ml mlijeka
-6 kasika secera
-pola margarina
+ 3 kasike secera u prahu
dodatak uz kremu je šumsko voće:
-450 gr ledovog sumskog voca
(voce je potrebno noc prije ostaviti da se odledi na sobnoj temp...najbolje izvaditi iz kese i posuti s par kasika secera,i tako ostaviti do ujutru da se odledi)
za ukrasiti tortu:
-2 dl vrhnja za šlag
-aroma od maline ili jagode (par kapi samo da oboji šlag u rozu boju)
Čokoladna glazura je ustvari ganache krema:
-200 gr.cokolade za kuhanje
-250 ml slatkog vrhnja za slag (ja koristim meggleovo,nekako mi je najljepse i moj ganache nikad ne omahne:)
Priprema ganache kreme:
(u hladno vrhnje sitno izlomiti cokoladu,dodati dvije kasike secera u prahu,i staviti na vatru lagano mijesajuci dok se cokolada skroz ne istopi.Vrlo je bitno da vrhnje ne uzavri.Ako se cokolada kojim slucajem nije istopila a prijeti vrenje vrhnja,skinite s vatre i mijesajte cokoladu dok se ne istopi.Kad je istopljena ,krema je gotova za premaz)
Priprema:
-Napraviti kore pa ih ostaviti da se prohlade,za to vrijeme pripremiti kremu..
-Umutiti pudinge i secer u mlijeko,staviti na vatru da se kuha,konstantno mijesajuci da se ne ugrudva
-Kad se krema zgusnula,ostaviti je po strani da se skroz ohladi
-Kad se krema ohladila,umijesati prethodno omeksali (na sobnoj temp.) margarin i secer u prahu...mijesati dok se ne pretvori u svilenkastu strukturu
Sad se torta moze slagati..po ovom redoslijedu:
-Prvu koru poškropiti s par kasika soka koje je voce pustilo
-premazati bijelom kremom
-po kremi njezno utisnuti voce
-po vocu premazati tanki sloj slaga,cisto da se druga kora moze zalijepiti za voce
-sad ide druga kora..i nju poškropiti a par kasika soka
-po drugoj kori njezno sipati ganache kremu..malo protresti kalup da se krema izravna,i staviti u frizider da stoji preko noci dok se dobro ne stegne.
Sutradan se torta po zelji moze ukrasiti..Mi smo to ucinili sa rozim slagom..Premazali tortu sa strana i nalijepili mala srcad :)
Odozgor ostaje cokoladna/ganache krema,i po krajevima takodjer nekakave mini šlag ruzice.
Prijatno i sretno:)
-700 ml mlijeka
-6 kasika secera
-pola margarina
+ 3 kasike secera u prahu
dodatak uz kremu je šumsko voće:
-450 gr ledovog sumskog voca
(voce je potrebno noc prije ostaviti da se odledi na sobnoj temp...najbolje izvaditi iz kese i posuti s par kasika secera,i tako ostaviti do ujutru da se odledi)
za ukrasiti tortu:
-2 dl vrhnja za šlag
-aroma od maline ili jagode (par kapi samo da oboji šlag u rozu boju)
Čokoladna glazura je ustvari ganache krema:
-200 gr.cokolade za kuhanje
-250 ml slatkog vrhnja za slag (ja koristim meggleovo,nekako mi je najljepse i moj ganache nikad ne omahne:)
Priprema ganache kreme:
(u hladno vrhnje sitno izlomiti cokoladu,dodati dvije kasike secera u prahu,i staviti na vatru lagano mijesajuci dok se cokolada skroz ne istopi.Vrlo je bitno da vrhnje ne uzavri.Ako se cokolada kojim slucajem nije istopila a prijeti vrenje vrhnja,skinite s vatre i mijesajte cokoladu dok se ne istopi.Kad je istopljena ,krema je gotova za premaz)
Priprema:
-Napraviti kore pa ih ostaviti da se prohlade,za to vrijeme pripremiti kremu..
-Umutiti pudinge i secer u mlijeko,staviti na vatru da se kuha,konstantno mijesajuci da se ne ugrudva
-Kad se krema zgusnula,ostaviti je po strani da se skroz ohladi
-Kad se krema ohladila,umijesati prethodno omeksali (na sobnoj temp.) margarin i secer u prahu...mijesati dok se ne pretvori u svilenkastu strukturu
Sad se torta moze slagati..po ovom redoslijedu:
-Prvu koru poškropiti s par kasika soka koje je voce pustilo
-premazati bijelom kremom
-po kremi njezno utisnuti voce
-po vocu premazati tanki sloj slaga,cisto da se druga kora moze zalijepiti za voce
-sad ide druga kora..i nju poškropiti a par kasika soka
-po drugoj kori njezno sipati ganache kremu..malo protresti kalup da se krema izravna,i staviti u frizider da stoji preko noci dok se dobro ne stegne.
Sutradan se torta po zelji moze ukrasiti..Mi smo to ucinili sa rozim slagom..Premazali tortu sa strana i nalijepili mala srcad :)
Odozgor ostaje cokoladna/ganache krema,i po krajevima takodjer nekakave mini šlag ruzice.
Prijatno i sretno:)