Grožđe, jesensko voće, posluženo u zdjeli izgleda kao dekoracija. Lišće vinove loze također je i česti uzorak u umjetnosti, a mi ga ovdje preporujučujemo upakirane u staklenke i spremljenog u pekmez.
Recept smo preuzeli od blogerice Home-made by B. koja uživa u aromi i okusu ovog jednostavnog a finog pekmeza.
Sastojci
1,5 kg crnog grožđa
700 g šećera
2 vrećice vanilin šećera
1 vrećica želina
Priprema
Grožđe dobro oprati i bobice odvojiti od peteljki.
Od kilograma, do kilograma i pol grožđa iscijediti sok, odnosno treba dobiti litru soka. Preostalo grožđe očistiti od koštica i usitniti u multipraktiku ili sjeckalici. U lonac uliti sok od grožđa, dodati usitnjeno grožđe i želin pomiješan s dvije, tri žlice šećera.Kuhati dok ne zavri i zatim još desetak minuta pa dodati šećer i vanilin šećer. Kuhati neprestano miješajući do vrenja i zatim još oko 15-tak minuta.
Dobro ih zatvoriti i okrenuti na poklopac. Neka tako stoje 10-tak minuta, zatim ih okrenuti na pravu stranu i pustiti da se ohladi.
Ovo je vrlo jednostavan recept za fino mazivi i mirisni pekmez.
homemadebyb.blogspot.com
Recept smo preuzeli od blogerice Home-made by B. koja uživa u aromi i okusu ovog jednostavnog a finog pekmeza.
Sastojci
1,5 kg crnog grožđa
700 g šećera
2 vrećice vanilin šećera
1 vrećica želina
Priprema
Grožđe dobro oprati i bobice odvojiti od peteljki.
Od kilograma, do kilograma i pol grožđa iscijediti sok, odnosno treba dobiti litru soka. Preostalo grožđe očistiti od koštica i usitniti u multipraktiku ili sjeckalici. U lonac uliti sok od grožđa, dodati usitnjeno grožđe i želin pomiješan s dvije, tri žlice šećera.Kuhati dok ne zavri i zatim još desetak minuta pa dodati šećer i vanilin šećer. Kuhati neprestano miješajući do vrenja i zatim još oko 15-tak minuta.
Dobro ih zatvoriti i okrenuti na poklopac. Neka tako stoje 10-tak minuta, zatim ih okrenuti na pravu stranu i pustiti da se ohladi.
Ovo je vrlo jednostavan recept za fino mazivi i mirisni pekmez.
homemadebyb.blogspot.com