Ne zaboravi Like and Share
Hvalite, kritikujte, dodajte svoje verzije recepta:
Biskvit:
1 jaje
2 žlice mljevenog rogača ili kakaa
7 žlica brašna
7 žlica šećera
7 žlica vode
1/2 praška za pecivo
Malo zapeći na 160 stupnjeva, 10 -15 min.
Krema:
4 bjelanjka ( snijeg )
u snijeg dodati:
2 čaše jogurta i 2 čaše kiselog vrhnja ( ili jedan svježi sir oko 400 grama)
15 dkg šećera
4 žlice brašna
2 vanilin šećera
Žlicom stavljati kremu po lagano zapečenoj smjesi.
Vratiti u pećnicu na 45 min 180 stupnjeva.
Glazura (stavlja se na vrući kolač, tek izvađen iz pećnice):
1 kiselo vrhnje i 2 žlice šećera – pomiješati i preliti po torti
sirup ili kompot od višanja – kapati odozgora i miješati da nastanu lijepe šare
- ohladiti na sobnoj temperaturi,
- staviti na 2 sata u frižider
- uživati…dobar tek!
prakticanzivot.com
Hvalite, kritikujte, dodajte svoje verzije recepta:
Praznik i za oči i za usta. Ko joj može odoljeti?
Za ovaj recept najbolje je koristiti dobro zrele banane, one na kojima su se već po malo počele pojavljivati smeđe pjegice.
Sastojci
6 banana isjecenih na kolutiće
6 kašika šećera
po ukusu možete dodati malo cimeta ili karanfilića
Krema
(umjesto kreme, možete koristiti i instant puding od vanilije ili banana)
1 konzerva kondenzovanog slatkog mlijeka 200 do 250 gr (ako ne možete naći kupovno napravite sami)
1 dcl hladnog mlijeka
3 žumaca
1 supena kašika gustina (škroba)
1 čajna kašikica vanilia ekstrakta ili dvije kesice vanilija šećera
Bijeli šlag od bjelanca
3 bjelanca
180 gr šećera
100 ml vode
1 kašikica vanilla ekstrakta ili dvije kesice vanilija šećera
Način pripreme
Stavite šećer u šerpu na laganu vatru i miješajte dok se ne počne topiti i pomalo karamelizirati.
Dodajte banane i cimet ili karanfiliće ako ih koristite. Sve miješajte na vrlo laganoj vatri oko 10 minuta pazeći da šećer ne zagori i postane gorak.
Razmutite hladan gustin (škrob) u hladnom mlijeku i pomiješajte sa ostalim sastojcima osim vanilija ekstrakta.
Kuvajte na srednjoj vatri dok se masa ne zgusne.
Dodajte vaniliju i još malo promiješajte. Sve prespite u vatrostalnu ili običnu tepsiju preko karameliziranih banana koje ste već ranije spremili.
Izmiješajte šećer i vodu i kuvajte bez miješanja dok ne proključa i šećer se rastvori.
U međuvremenu ulupajte bjelanca dok ne dobijete pjenu. Smanjite vatru. Temperatura secernog sirupa idealno bi trebala biti 110 º C. Ako imate termometar za kuvanje koristite ga. Ako ne, 110 º C je otprilike dok sirup još uvijek ključa vrlo lagano.
Sada će vam trebati mikser. Mikserom miješajte vruč sirup sa ulupanim bjelancetom.
Miješajte visokom brzinom desetak minuta dok se smjesa skoro ne ohladi. Ako koristite vanilija ekstrakt dodajte ga pred kraj. Ako koristite vanilija šećer možete ga dodati na samom početku.
Ovu masu nanesite na banane i kremu. Po želji oblikujte pjenu zbog dekoracije i ubacite u već visoko ugrijanu rernu.
Pecite dok bijela krema od jaja ne počne dobijati zlatno smeđu boju.
Profesionalne domaćice mogu koristiti i kuhinjski gasni plamenobacač umjesto pečenja.
Izvor: domacica.com
Hvalite, kritikujte, dodajte svoje verzije recepta:
Sastojci
podloga
200 g. integralnog keksa
100 g. omekšalog maslaca
beli krem
400 g. krem sira
3,5 dcl punomasne mlečne slatke pavlake
150 g. šećera
2 vanilin šećera
1 kašika sveže ceđenog soka od limuna
10 g. goveđe želatine u prahu
kivi krem
1 kg. očišćenog kivija
200 g. šećera
20 g. goveđe želatine u prahu
Priprema
Samleti keks, izmešati ga sa omekšalim maslacem i rasporediti u kalup prečnika 24. cm.
beli krem
Umutiti u čvrst šlag slatku pavlaku, šećer i vanilin šećer. Dodati krem sir, dobro izmešati i dodati želatin koji se prethodno stavi desetak minuta u pola dcl. vode da nabubri i samo ga malo ugrajati da postane tečan.
Smesu staviti preko keksa. Pripremiti jednu oblu, ako nemate može i kao ova na slici, posudu, obložiti je sa spoljne strane najlon folijom i utisnuti u krem. Ostaviti da u frižider da se krem dobro stegne, oko 2 sata. Prvo odvojiti posudu od folije i izvaditi je a zatim polako skloniti i foliju sa krema. Nemojte se plašiti, folija se odvoji veoma lako, ne ostane uopšte fila na njoj.
kivi krem
Očistiti kivi i samleti ga dobro u blenderu ili šstapnim mikserom. Dodati šećer i kuvati oko 10 minuta na laganoj temperaturi.
Ja još jednom tako kuvan izmiksam štapnim mikserom. Kada se skuva, kivi izgubi svoju lepu zelenu boju, ako hoćete da fil bude iste boje kao svež kivi, umočite do pola čačkalicu u Wilton tečnu svetlo zelenu boju i prođite kroz fil, dobiće se boja kao sveži kivi.
Ostaviti da se slroz ohladi.
Želatin razmutiti sa 1 dcl. vode, posle desetak minuta ga blago ugrejati da postane tečan i sjediniti sa kivijem. Ostaviti ponovo petnaestak minuta u frižider da se skroz ohladi pa uliti u kalup sa belim kremom.
Ostaviti preko noći u frižideru da se sve lepo stegne.
Dekorisati po želji.
Ove mere su isključivo za kalup prečnika 24 cm!
maminajela.com