Ne zaboravi Like and Share

Napravite sok od drenjina

Hvalite, kritikujte, dodajte svoje verzije recepta: Možda želite pročitati i ovo? Plugin for WordPress, Blogger...

Koliko je domaći gusti sok od drenjina dobar za zdravlje?

Već vekovima je poznata lekovitost ove biljke na zdravlje čoveka. Danas se, međutim zna da je naročito gusti sok od drenjina koji se ostavlja kao zimnica izuzetno dobar za zdravlje, jer sadrži dosta materija koje povoljno utiču na crevnu floru. Reč je o takozvanim taninima i pektinima, koji su odlični kao lek protiv dijareje, ali i drugih oboljenja organa za varenje.

Iako se najčešće kao zimnica sprema domaći gusti sok od drenjina, u nekim domaćinstvima naše zemlje se još uvek sprema i džem i kompot od drenjina, ali i čaj.
Kako se pravi gusti domaći sok od drenjina?

Recept za spremanje ovog soka je vrlo jednostavan, kao što i sami možete videt u nastavku teksta. Naravno, kao i za većinu ostalih koji se ostavljaju kao zimnica tako i za gusti domaći sok od drenjina postoji mnogo načina pripreme. Ali recept koji smo pripremili za vas je, što bi se reklo proveren.

Ako i vi želite da ispobate ovaj recept, biće vam potrebni sledeći sastojci:
4 kg drenjina
oko 5 kg šećera
6 kesica limuntusa
4 l vode

Sad sledi iznenađenje, jer kada budete videli kako se pravi gusti domaći sok od drenjina, biće vam jasno zašto smo rekli da je recept izuzetno jednostavan. Dovoljno je da pratite sledeće korake, pa ćete se i sami u to uveriti:
Operite drenjine. Zatim stavite u dublju posudu, najbolje lonac, nalijte vodom i stavite na ringlu da provre.
Drenjine kuvajte sve dok plod ne postane beo. Zatim procedite voće. Najbolje kroz cediljku.
Izmerite koliko ste dobili tečnosti, pa dodajte toliko šećera i sve dobro promešajte. Zatim dodajte i limuntus i mešajte sve dok se dobro ne rastvori.


Ubacite flaše u rernu kako biste ih sterilisali, a sok vratite ponovo na ringlu i ostavite ga da provri.
Kad gusti domaći dok od drenjina provri, dok je još topao sipajte ga u pripremljene, sterilisane flaše, pa ih zatvorite prvo celofanom, a onda zatvaračem. Prekrijte flaše nekim ćebetom ili debelim, vunenim prslukom, pa ih ostavite da se ohlade. Kada se sok od drenjina ohladi, odložite flaše na hladno i mračno mesto.

Domaći gusti sok od drenjina se pije razblažen sa vodom u meri koja vama odgovara. Ja obično stavljam jednu trećinu čaše soka, a dve trećine vode.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.

Get Free Updates in your Inbox
Follow us on:
facebook twitter gplus pinterest rss