Odličan recept, provjeren, pouzdan i jednostavan, a rezultat je vrhunski. Stracciatella torta je osvježavajuća i fina, dobar izbor za svaku priliku.
Sastojci:
Kora:
8 bjelanjaca
8 kašika šećera
8 kašika brašna
1/2 praška za pecivo
Fil:
1/2 l mlijeka
8 žumanjaca
2 goveđe želatine
1/2 l slatkog vrhnja
100 g krupno ribane čokolade za kuhanje
150 g šećera
Priprema:
Za koru izmutiti bjelanca sa šećerom, dodati brašno i prašak za pecivo te peći u podmazanom plehu 30 min na 200 stepeni.
Kad je kora pečena preliti je s 1 dl vrelog mlijeka i pustiti da se hladi.
Za fil namočiti 2 želatine u malo hladne vode.
1/2 l mlijeka zakuhati, a žumanjca i šećer pjenasto izmutiti te preliti s vrelim mlijekom i ne dopustiti da zakuha nego malo držati na vatri da se jaja skuhaju.
S tim vrelim preliti želatinu i pustiti da se ohladi (da bude mlako).
Izmutiti 1/2 l vrhnja u šlag, te dodati u šlag smjesu od želatine, jaja i mlijeka, dodati krupno ribanu čokoladu.
Preliti koru tom smjesom te kolač staviti u frižider na par sati da se stisne.
Izvor: www.coolinarika.com
Sastojci:
Kora:
8 bjelanjaca
8 kašika šećera
8 kašika brašna
1/2 praška za pecivo
Fil:
1/2 l mlijeka
8 žumanjaca
2 goveđe želatine
1/2 l slatkog vrhnja
100 g krupno ribane čokolade za kuhanje
150 g šećera
Priprema:
Za koru izmutiti bjelanca sa šećerom, dodati brašno i prašak za pecivo te peći u podmazanom plehu 30 min na 200 stepeni.
Kad je kora pečena preliti je s 1 dl vrelog mlijeka i pustiti da se hladi.
Za fil namočiti 2 želatine u malo hladne vode.
1/2 l mlijeka zakuhati, a žumanjca i šećer pjenasto izmutiti te preliti s vrelim mlijekom i ne dopustiti da zakuha nego malo držati na vatri da se jaja skuhaju.
S tim vrelim preliti želatinu i pustiti da se ohladi (da bude mlako).
Izmutiti 1/2 l vrhnja u šlag, te dodati u šlag smjesu od želatine, jaja i mlijeka, dodati krupno ribanu čokoladu.
Preliti koru tom smjesom te kolač staviti u frižider na par sati da se stisne.
Izvor: www.coolinarika.com