JABUKOVO SIRĆE je izvanredan lijek kome uvaženi stručnjaci pripisuju čudotvornu moć i smatraju da ono treba da postane deo svakodnevne ishrane, a evo i nekoliko recepata koji su se pokazali veoma uspješni u lječenju pojedinih smetnji i bolesti.
Kako se pravi jabukovo sirće
Potrebno je: neprskane jabuke (najbolje su divlje, samonikle, ali mogu da posluže i gajene), šećer. Jabuke dobro oprati, odstraniti peteljke, a zatim ih zajedno sa sjemenom usitniti i samljeti na mašini za meso. Zajedno sa sokom koji puste staviti u veći lonac ili kacicu. Ako nema dovoljno soka, može se na deset kilograma jabuka dodati četvrt litra prokuvane i ohlađene vode. Zatim dodati na ovu količinu i sto grama šećera, sve dobro izmješati, sud prekriti čistom, višestruko ispresavijanom gazom i ostaviti na toplom mjestu ili na suncu. Povremeno pregledati i promješati.
Posuda se povezuje višeslojnom gazom i ostavlja na mjestu gdje temperatura ne pada ispod 18 stepeni Celzijusovih i ne prelazi 25 stepeni. Fermentacija traje oko 25 do 30 dana; na suncu nešto kraće.Posle završenog procesa sirće se pažljivo procjedi i razliva u čiste boce. Boja treba da mu je svetlo žuta i bez taloga. Kada se zapazi da je fermentacija gotova i da je sirće dovoljno kiselo, sve procjediti najpre kroz ređe, a zatim i kroz gušće sito ili cediljku, a na kraju i kroz višeslojnu gazu, da bi se dobila bistra tečnost. Sirće sipati u boce, hermetički zatvoriti i čuvati na hladnom i mračnom mjestu. Ukoliko se posle izvjesnog vremena sirće usred zrenja zamuti, ili se pojavi talog, treba ga još jednom procjediti kroz višeslojnu gazu i ponovo sipati u čiste boce.Čuva se na hladnom i tamnom mjestu, a rok upotrebe mu je praktično neograničen.
Ustanovljena je optimalna doza jabukovog sirćeta koju treba uzeti u toku jednog dana. To je rastvor od 2 kašike sirćeta u mlakoj, prethodno prokuvanoj vodi, uz dodatak dvije kašike meda. Ovaj eliksir pomaže kod bolesti grla, kod neuredne probave, slabe cirkulacije i razmjene materija u organizmu. Preporučuje se i kod bolesti srca, bubrega i krvnih sudova. Prema nekim izvorima, dobro se pokazao u povećanju plodnosti - kao kod ljudi tako i kod životinja, i u lječenju noćnog mokrenja kod djece. Dokazano je i da jabukovo sirće snižava povišeni krvni pritisak i da je odličan saveznik u očuvanju vitke linije.
Protiv svraba na koži preporučuje se spoljna upotreba razblaženog sirćeta, a trljanje i masiranje ovim rastvorom izvanredno prija i potpuno zdravim osobama. Osim osjećanja svježine koje dugo traje, ovakve "kisele kupke" daju koži mekoću, vlažnost i zdravo rumenilo.
U svojstvu obloga ili sredstva za utrljavanje, jabukovo sirće se takođe primjenjuje kod proširenih vena; u kombinaciji sa unutrašnjom upotrebom sirćeta, prelaskom na zdraviju ishranu i čišćenjem organizma, postižu se dobri rezultati.
Na isti način, jabukovo sirće olakšava i neke reumatske bolesti i otklanja osjećaj stalnog umora, na koji se žali sve više ljudi.
Nerazblaženim jabukovim sirćetom ispira se grlo kod prvih znakova prehlade, a vrlo je preporučljivo ponijeti na put (pogotovo ljeti) bočicu sirćeta da bi se spriječile nelagodnosti u probavi koje se obično vezuju za promjenu vode i hrane.
U ishrani sportista, ali i intelektualaca, jabukovo sirće i njegova kombinacija sa medom trebalo bi da zauzmu važno mjesto. Ovo sirće je prebogato kalijumom, a on utiče na rad mišića i nerava, a učestvuje i u biohemijskim procesima na ćelijskom nivou.
Ako ste sa svojim ljekarom isključili druge uzroke, a osjećate slabost, pospanost, grčenje i bolove u mišićima, vjerovatno vam samo nedostaje kalijum; kura sa jabukovim sirćetom daće ubrzo odlične rezultate.
PROTIV HRONIČNOG UMORA
Pomješati tri kašičice jabukovog sirćeta sa šoljom meda, sipati u teglu i uzimati svako veče pred spavanje po dvije kašičice ove mješavine.
Drugi način je kašičicu sirćeta sipati u čašu vode i piti za vrijeme
ručka.
PROTIV GLAVOBOLJE
Popiti čašu vode u kojoj su razmućene dvije kašike meda i dvije kašike jabukovog sirćeta.
PROTIV OPEKOTINA
Na opekotinu nanijeti jabukovo sirće nekoliko puta. To će spriječiti pojavu plika i ublažiti bol.
ZA SNIŽAVANJE KRVNOG PRITISKA
Tri puta dnevno piti čašu vode sa dve kašičice jabukovog sirćeta.
ZA ISPIRANJE GRLA
U čašu vode sipati kašičicu sirćeta i ispirati grlo na svaka dva sata.
PROTIV BOLOVA U SINUSIMA
Na svaki sat, sedam puta popiti čašu vode u kojoj je razmućena kašičica jabukovog sirćeta
PROTIV REUMATICNIH BOLOVA U ZGLOBOVIMA
Bolna mjesta u toku noćli obložiti platnenom tkaninom koja je dobro natopljena jabukovim sirćetom a odozgo uviti suvom flanelskom tkaninom. Uz svaki obrok popiti čašu vode u kojoj je razmućeno deset kašičica jabukovog sirćeta.
PROTIV EKCEMA
Oboljela mjesta mazati jabukovim sirćetom četiri puta dnevno i tri puta u toku noći. Ubrzo će ekcem i svrab nestati.
ZA MRŠAVLJENJE
Svako jutro na prazan želudac piti čašu vode sa jednom do dvije kašičice sirćeta ili uz svaki obrok popiti čašu vode sa dvije kašičice sirćeta. Terapija traje dva mjeseca. Jabukovo sirće utiče na sagorevanje suvišnog masnog tkiva.
PROTIV PROSIRENIH VENA
Svakog jutra i veceri istrljati cistim jabukovim sircetom kozu preko proširenih vena i dva puta dnevno popiti čašu vode sa dvije kašičice sirćeta. Ova terapija traje mjesec dana.
PROTIV MITISERA
Jedan deo jabukovog sirćeta izmješati sa osam djelova vode i tom tečnošću tri puta dnevno prskati lice.