Recept za tortu sa lešnicima
Kada jednom budete probali ovu tortu, nikada više nećete pomisliti na neku drugu tortu sa lešnicima. Kore mirišu na pečene lešnike, fil je tako kremast i neodoljiv, da će vam za goste uvek trebati parče više. Kada je budete spremili, saznaćete i zašto.
KOLIČINA POTREBNA ZA 12 PARČIĆA:
- 10 jaja
- 8 kašika kristal šećera
- 350 gr mlevenih pečenih lešnika
- 2 kašike brašna
- 8 kašika šećera u prahu
- 250 gr putera
- 2 male šolje mleka
- 150 gr čokolade za kuvanje
Koru pečete dva puta. Pre nego što krenete da pečete kore potrebno je da pripremite lešnike.
Lešnike poređati u tepsiju i ispeći kratko u rerni, oljuštiti ih i samleti (a možete ih kupiti i gotove pečene, mada su tako malo skuplji).
PRIPREMA ZA JEDNU KORU:
U jednu činiju odvojiti žumanca i belanca.
Prvo se odvoji 5 belanaca u koje se doda četiri ravnih kašika kristal šećera. Prvo zajedno dobro umutiti belanca i šećer, da šlag bude kao za puslice, mikserom. Dodati pola od 350 gr lešnika (175 gr) kašikom i polako mešati sa belancima. Dodati jednu ravnu kašiku brašna.
Na tepsiju staviti masan papir i rasporediti ovu masu za prvu koru. Tepsija je velika, ona koja ide uz rernu. Pečete koru oko 15-20 minuta na 180-200 stepeni, zavisi od jačine vaše rerne. Kada izvadite prvu koru, presečete je na dva dela. Tako ste dobili dve pravougaone kore.
Na isti način spremite i drugu koru. Tako ćete ukupno imati četiri uske, pravougaone kore koje će stati na pravougaoni poslužavnik sa zvonom. Ivice malo poravnajte tako što ćete iseći nožem višak, da budu jednake i ravne sa svih strana (a kasnije će vam to olaškati filovanje).
KREM:
- 10 žumanaca
- 8 kašika šećera
- 1 mala šolja mleka (za kafu)
Kuvajte na pari i mutite polako mikserom. Kada se smlači masa, dodajte 150 gr čokolade, kockicu po kockicu, i dalje mutite na pari, dok se masa ne zgusne. Kada je gotovo, sklonite sa vatre i ostavite da se ohladi (najbolje u frižider, da bude brže).
Za to vreme umutiti 250 gr putera. Kada se krem ohladio, dodajte puter, kašiku po kašiku, i dalje mutite mikserom na najsporiju brzinu.
Nafilijte sve četiri kore, premažite sa svih strana. Označite parčiće na torti (možete u trouglove ili ravne šnite), pa na svako označeno parče staviti po jedan ceo, pečen lešnik. Ostavite u frižider da se torta stegne.
PRIJATNO!
Saznajlako.com