Ako je niste probali, ne znate šta propuštate! Premda su šljive obično, pomalo prezreno voće, pita sa šljivama je fin desert, plemenitog okusa. Prava je šteta pustiti da sezona šljiva prođe, a da se njime ne zasladite.
Sastojci:
Kora:
● 120 g putera
● 100 g šećera
● 1 jaje
● 1 kašika soka od limuna
● 100 g mljevenih oraha
● 200 g brašna
Fil:
● šljive
● šećer u prahu
Priprema:
Puteru, omekšanom na sobnoj temperaturi, dodajte šećer, jaje i sok od limuna pa izmutite. Dodajte brašno, orahe i prašak za pecivo pa izmješajte kašikom ili rukom(ne mikserom).
Malo tijesta odvojite na stranu, a veći dio tijesta rastanjite u manji nauljen kalup ili tepsiju.
Preko rastanjitog tijesta poredajte očišćene i prepolovljene šljive, mesnati dio okrenite prema gore.
Pospite sećerom u prahu.
Ostatak tijesta rastanjite, isjecite na trakice i poredajte preko šljiva.
Pecite na 180C oko 30-40 minuta.
Gotovu pitu prohladite i pospite šećerom u prahu
Servirajte toplu ili hladnu, sa sladoledom ili bez.
Kora:
● 120 g putera
● 100 g šećera
● 1 jaje
● 1 kašika soka od limuna
● 100 g mljevenih oraha
● 200 g brašna
Fil:
● šljive
● šećer u prahu
Priprema:
Puteru, omekšanom na sobnoj temperaturi, dodajte šećer, jaje i sok od limuna pa izmutite. Dodajte brašno, orahe i prašak za pecivo pa izmješajte kašikom ili rukom(ne mikserom).
Malo tijesta odvojite na stranu, a veći dio tijesta rastanjite u manji nauljen kalup ili tepsiju.
Preko rastanjitog tijesta poredajte očišćene i prepolovljene šljive, mesnati dio okrenite prema gore.
Pospite sećerom u prahu.
Ostatak tijesta rastanjite, isjecite na trakice i poredajte preko šljiva.
Pecite na 180C oko 30-40 minuta.
Gotovu pitu prohladite i pospite šećerom u prahu
Servirajte toplu ili hladnu, sa sladoledom ili bez.
Izvor: 'Za one koji vole pojesti ukusnu hranu'