Sastojci
Za koru:
6 žumanjaka
80 g šećera u prahu
malo narandžine korice
1 kašičica cimeta
6 bjelanjaka
100 g šećera
180 g brašna
2 kašičice praška za pecivo
100 g mljevenih lješnjaka
80 g vrućeg maslaca
Za kremu I:
120 g suhih jabuka
5 komada suhih šljiva
7 komada suhih kajsija
100 g mix kandiranog voća
100 g sjeckanih oraha
100 g šećera
1/8 l soka od narandže
1/4 l voćnog čaja
malo cimeta
350 ml vrhnja za šlag
Za kremu II:
300 g mljevenog lješnjaka
100 g ribane čokolade
100 g mljevenog plazma keksa
10- 15 kašika toplog mlijeka
I još je potrebno:
100 ml soka od narandže
500 ml vrhnja za šlag
Priprema
1: Pjenasto mutiti žumanca sa šećerom u prahu, dodati naribanu koricu narandže i cimet. Čvrsto ulupati bijelanca sa šećerom. Pažljivo ih sjediniti sa žumancima. Umiješati brašno, prašak za pecivo, lješnike i na kraju otopljeni maslac. Smjesu izliti u okrugli pleh. Peći na 180 C, oko 40 minuta. Izvaditi koru i ostaviti je da se hladi najbolje preko noći. Voće isjeckati, preliti sa voćnim čajem i sokom od narandže. Ostaviti da odstoji nekoliko sati. Nadjevu dodati šećer, staviti na vatru da provri. Umutiti vrhnje za šlag, ohlađen nadjev istresti u vrhnje sve dobro izmješati. Kremu II pripremamo tako što sve sastojke sastavimo i dodamo mlijeko. Svaku koru malo politi sa sokom od narandže. Premazati koru sa kremom II, a zatim preko kreme II nanijeti kremu I. Postupak ponavljati dok sve sastojke ne potrošimo. Tortu premazati vrhnjem za šlag.
Za koru:
6 žumanjaka
80 g šećera u prahu
malo narandžine korice
1 kašičica cimeta
6 bjelanjaka
100 g šećera
180 g brašna
2 kašičice praška za pecivo
100 g mljevenih lješnjaka
80 g vrućeg maslaca
Za kremu I:
120 g suhih jabuka
5 komada suhih šljiva
7 komada suhih kajsija
100 g mix kandiranog voća
100 g sjeckanih oraha
100 g šećera
1/8 l soka od narandže
1/4 l voćnog čaja
malo cimeta
350 ml vrhnja za šlag
Za kremu II:
300 g mljevenog lješnjaka
100 g ribane čokolade
100 g mljevenog plazma keksa
10- 15 kašika toplog mlijeka
I još je potrebno:
100 ml soka od narandže
500 ml vrhnja za šlag
Priprema
1: Pjenasto mutiti žumanca sa šećerom u prahu, dodati naribanu koricu narandže i cimet. Čvrsto ulupati bijelanca sa šećerom. Pažljivo ih sjediniti sa žumancima. Umiješati brašno, prašak za pecivo, lješnike i na kraju otopljeni maslac. Smjesu izliti u okrugli pleh. Peći na 180 C, oko 40 minuta. Izvaditi koru i ostaviti je da se hladi najbolje preko noći. Voće isjeckati, preliti sa voćnim čajem i sokom od narandže. Ostaviti da odstoji nekoliko sati. Nadjevu dodati šećer, staviti na vatru da provri. Umutiti vrhnje za šlag, ohlađen nadjev istresti u vrhnje sve dobro izmješati. Kremu II pripremamo tako što sve sastojke sastavimo i dodamo mlijeko. Svaku koru malo politi sa sokom od narandže. Premazati koru sa kremom II, a zatim preko kreme II nanijeti kremu I. Postupak ponavljati dok sve sastojke ne potrošimo. Tortu premazati vrhnjem za šlag.
Recepti.com
srednje25 osoba90 min