Kafa, limunada i hurme sadrže dijetalna vlakna koja smanjuju osjećaj gladi.
Pripremio: Adnan Učambarlić
Profesorica na Odsjeku za prehrambene tehnologije na Univerzitetu Cumhuriyet, Nevcihan Gursoy, tvrdi da turska kafa smanjuje osjećaj gladi.
Gursoy je, u izjavi za agenciju Anadolija, kazala da turska kafa, limunada i hurme smanjuju osjećaj gladi kod ljudi zbog toga što sadrže dijetalna vlakna. Gursoy je rekla da ljudi tokom ramazana najčešće pokušavaju da brzo jedu kako bi se najeli i da je to pogrešno.
“Moj je savjet da se za iftar prvo pojede supa ili nešto slično, što je lagano. Nakon ovog laganog uvodnog jela, trebalo bi se preći na glavno jelo”, izjavila Gursoy.
“Jedna od zajedničkih osobina namirnica koje sadrže dijetalna vlakna je da smanjuju osjećaj gladi. Takva je i hurma, koja se može jesti za sehur. Kolači od hurme ili mlijeko i hurma su također kombinacije koje će nam pomoći da zadržimo osjećaj sitosti”, nastavila je Gursoy.
Ona je napomenula kako je izuzetno važno da se za iftar i za sehur jede polako, te da se ljudi hrane na način koji im neće opterećavati probavni sistem.
Gusto.ba