Vesna Nesovanović nam je poslala recept za kremasti kolač a okusom mentola. Nazvala ga je Ledeni dah – jer je predivnog hladnog okusa.
Sastojci za tijesto:
3 žumanjka
1 bjelanjak
90 gr kristal šećera
45 gr rastopljene čokolade za kuhanje
60 gr rastopljenog maslaca ili margarina
45 gr oštrog brašna
1 žličica praška za pecivo
malo soli
Za kremu:
100 gr šećera u prahu
100 gr maslaca ili margarina
400 ml mlijeka
1 kesica pudinga od vanilije
100 gr kristal šećera
50 kapi ekstrakta od mentola (koncentracija 1:300)
Sastojci za pjenu:
2 bjelanjka
100 gr kristal šećera
20 ml vode
malo soli
Sastojci za glazuru:
120 gr čokolade za kuhanje
60 gr maslaca ili margarina
4 žlice šećera
4 žlice vode
20 kapi ekstrakta od mentola
Priprema tijesta:
Mikserom umutiti bjelanjak i posebno žumanjke sa šećerom, Na laganoj vatri otopiti maslac i čokoladu za kuhanje. Rastopljenu smjesu dodati u umućena žumanca i mikserom dobro umutiti. Dodati prosijano brašno sa praškom za pecivo i snijeg od bjelanjka te sve zajedno pomiješati. Pleh za pečenje ( 17×30 cm) premazati sa svih strana margarinom, staviti papir za pečenje i uliti smjesu. Staviti peći u zagrijanu pećnicu na 180ºC i peći 10 minuta. Pečeno tijesto odmah prevrnuti na tacnu koju ste prethodno posuli prezlom (krušnim mrvicama).
Priprema kreme:
Mikserom umutiti maslac i šećer u prahu. Prah puding pomiješati sa 3 žlice šećera i malo mlijeka, a ostalo mlijeko sa ostatkom šećera (od 100 g) stavimo da prokuha. U vrelo mlijeko dodati puding i skuhati. Potom puding poklopiti (da se ne stvori korica) i ohladiti. Mikserom umutiti ohlađeni puding, dodati maslac pomiješan s šećerom u prahu i 50 kapi ekstrakta od mentola. Potom kremu rasporediti preko tijesta.
Priprema pjene:
Šećer i vodu prokuhati da se otopi šećer. Umutiti bjelanjke s malo soli. Uz stalno miješanje
dodavati rastopljeni šećer. Potom pjenu rasporediti preko kreme. Na kraju pripremiti glazuru i preliti preko pjene.
recepti-svijeta.com