Adilja Hodža nam je poslala recept za pripremu medenih ptičica.
Sastojci:
400-500 g brašna
120 g margarina
2 jaja
1 žličica soli
2 dl mlijeka
1/2 kockice svježeg kvasca
1 žličica šećera
1 dl vode
nekoliko zrna suhog grožđa
malo meda za premazivanje
Priprema:
U mlakoj vodi pomiješati kvasac i kašičicu šećera. Ostaviti da nadođe. Za to vrijeme u brašno dodati sol, jaja, mlijeko i omekšali margarin. Na kraju dodati nadošli kvasac i zamijesiti glatko tijesto. Prekriti krpom i ostaviti da se udvostruči. Potom tijesto premijesiti i napraviti loptice.
Od svake loptice napraviti valjke i vezati svaki valjak u čvor.
Čvor je tijelo ptičice. Od jednog kraja oblikovati glavu i kljun, a drugi kraj malo pritisnuti i zasjeći nožem da oblikuje rep.
Suho grožđe isjeći na pola ili četvrtine, pa ih staviti kao oči ptičicama. Ptičice poredati u nauljen pleh i šeći u zagrijanoj pećnici na 200ºC dok ne porumene. Vruće ptičice premazati medom.
recepti-svijeta.com
Sastojci:
400-500 g brašna
120 g margarina
2 jaja
1 žličica soli
2 dl mlijeka
1/2 kockice svježeg kvasca
1 žličica šećera
1 dl vode
nekoliko zrna suhog grožđa
malo meda za premazivanje
Priprema:
U mlakoj vodi pomiješati kvasac i kašičicu šećera. Ostaviti da nadođe. Za to vrijeme u brašno dodati sol, jaja, mlijeko i omekšali margarin. Na kraju dodati nadošli kvasac i zamijesiti glatko tijesto. Prekriti krpom i ostaviti da se udvostruči. Potom tijesto premijesiti i napraviti loptice.
Od svake loptice napraviti valjke i vezati svaki valjak u čvor.
Čvor je tijelo ptičice. Od jednog kraja oblikovati glavu i kljun, a drugi kraj malo pritisnuti i zasjeći nožem da oblikuje rep.
Suho grožđe isjeći na pola ili četvrtine, pa ih staviti kao oči ptičicama. Ptičice poredati u nauljen pleh i šeći u zagrijanoj pećnici na 200ºC dok ne porumene. Vruće ptičice premazati medom.
recepti-svijeta.com