Recept za pripremu slatkog
Sastojci:
1 kg šumskih jagoda
1 kg šećera
1 kesica limuntusa
2 limuna
Priprema:
Šumske jagode oprati (istuširati) odstraniti nepotrebne primjese i spustiti ih u sud gdje smo napravili rastvor limuntosa. Rešetkastom kašikom ih povaditi i staviti u vanglicu. Preliti ih limunovim sokom, protresti vanglicu više puta, kako bi se sve jagode natopile u kiselini.
U šerpu gdje će se kuhati redajte red jagoda red šećera. Gornji sloj treba da bude šećer. Pokriti čistom krpom i ostaviti da prenoći. Sutradan ujutru odmah kuvati na jakoj vatri. Za vreme kuvanja ne skidati pjenu, niti slatko dirati. Zato šerpa treba da bude velika da slatko ne iskipi.
Kada je gotovo, pomjeriti ga sa ringle, pokriti vlažnom krpom i ostaviti 20 min. da odstoji.
Za to vrijeme jagode će opustiti vodu, vratiti ih ponovo na štednjak, kuhati da proključa nekoliko puta, pomjeriti s ringle, skinuti pjenu, pokriti vlažnom salvetom i ostaviti da se ohladi (do narednog dana).
Puniti tegle i povezati ih celofanom ili hermetičkim zatvaračima.
narodnilijek.com