Sastojci
Za koru:
15 bjelanjaka
15 kašika šećera
21 kašika mljevenih oraha
12 kašika brašna
Krema:
15 žumanjaka
20 kašika šećera
15 kašika brašna
1 l mlijeka
400 g margarina
300 g mljevenih oraha
300 g čokolade za kuhanje
100 g bijele čokolade
Dekorcija:
500 ml vrhnja za šlag
Priprema
1:Umutiti 5 bjelanjaka sa 5 kašika šećera u čvrst snijeg, tome dodati 4 kašike brašna i 7 kašika oraha. Sve polako izmiksati. Smjesu izliti u kalup i peći na 180 C oko 20 minuta. Ovaj postupak ponoviti da na karaju dobijete 3 jednake kore.
2: Umutiti žumanjke sa šećerom da bude pjenasto. Dodati brašno i mlijeko (oduzeti 0,1 l za kremu), a preostalo mlijeko staviti da se kuha. Kad mlijeko prokuha sipati žumanjke i skuhati fil.
3: Kad se fil ohladi dodati margarin i sve skupa sjediniti.
4: Fil podijeliti na 3 jednaka dijela. U jedan dio staviti otopljenu čokoladu, u drugi dio otopljenu bijelu čokoladu i u treći staviti orahe.
5: Slagati tortu slijedećim redom: kora-tamna krema, kora bijela krema, kora krema sa orasima. Dekorisati sa vrhnjem za šlag.
Recepti.com
srednje30 osoba90 min