Nisam pretjerani ljubitelj ljeta. Ima tu više razloga zašto ga ne obožavam, ali isto tako postoji i par sitnica zbog kojih ga "pristajem podnositi" svake godine. Jedna od tih sitnica je voće koje dozrijeva ljeti i mami da završi u osvježavajućem desertu. Osim u desertu, ljetno voće je jednako ukusno svježe oprano, direktno iz vrta.
Biskvit
- 4 jaja
- 130 g šećera
- 40 g rastopljenog maslaca
- 40 ml vode
- 100 g brašna
- 1/2 vrećice praška za pecivo
Miksajte žumanjke sa šećerom. Dodajte ohlađeni rastopljeni maslac i vodu. Dodajte prosijano brašno s praškom za pecivo i miksajte dok se sastojci ne sjedine. Vilicom umiješajte snijeg od bjelanjaka. Smjesu izlijte na lim za roladu obložen papirom za pečenje. Pecite 8 - 10 minuta u pećnici zagrijanoj na 220°C (provjerite čačkalicom da li je biskvit pečen). Biskvit prebacite na kuhinjsku krpu posutu šećerom, odlijepite papir za pečenje s biskvita, zarolajte biskvit zajedno s krpom i ostavite da se ohladi.
Nadjev
- 200 g malina
- 250 ml slatkog vrhnja
- 90 g kiselog vrhnja (može i bez njega, imala sam otvoreno pa sam iskoristila)
- 100 g otopljene bijele čokolade
- 1 - 2 žlice šećera (prema ukusu)
- šećer u prahu (za posipanje gotove rolade)
Slatko vrhnje uz dodatak šećera izmiksajte u šlag. Umiješajte kiselo vrhnje i prohlađenu otopljenu bijelu čokoladu. Odmotajte ohlađeni biskvit. Premažite ga kremom (premažite samo 2/3 biskvita, jer će se nadjev pomicati prema naprijed), rasporedite maline i zarolajte u roladu. Pustite da odstoji preko noći u frižideru. Poslužite rashlađeno.
Izvor:What's for dessert