Recept od Torte i kolači Ivanka za pripremu Divlje ruže s jagodama.
Sastojci za koru:
- 8 bjelanjaka
- 250 gr šećera
- 150 gr sjeckanih oraha
- petit beurre keks
- nutella
- 8 žumanjaka
- 1 l mlijeka
- 8 žlica šećera
- 3 kesice vanilija šećera
- 10 žlica gustina
- 200 gr margarina
- 500 gr jagoda
- 500 ml vrhnja za šlag
- bademovi listići
Sastojci za kremu:
Dodatni sastojci:
Priprema:
Za pripremu kore bjelanjke dobro umutiti i dodavati šećer. Staviti pek papir u kalup ( 35×24), premazati s malo margarinom, pa posuti sa sjeckanim orasima. Potom na njih izliti smjesu od bjelanjaka i peći u zagrijanoj pećnici na 150ºC sat vremena (možda i malo duže, korica mora biti hrskava).
Kada je pečeno, onu stranu na kojoj su orasi namazati nutelom, pa poredati petit keks umočen u mlako mlijeko.
Za pripremu kore bjelanjke dobro umutiti i dodavati šećer. Staviti pek papir u kalup ( 35×24), premazati s malo margarinom, pa posuti sa sjeckanim orasima. Potom na njih izliti smjesu od bjelanjaka i peći u zagrijanoj pećnici na 150ºC sat vremena (možda i malo duže, korica mora biti hrskava).
Kada je pečeno, onu stranu na kojoj su orasi namazati nutelom, pa poredati petit keks umočen u mlako mlijeko.
Za pripremu kreme pomiješati žumanjke s šećerom gustinom i malo mlijeka. Mlijeko staviti kuhati s šećerom i vanilija šećerom. Kad zavri ukuhati smjesu sa žumanjcima i gustinom. Kuhati nekoliko minuta dok krema ne postane gusta. Ukloniti sa vatre i u kremu umiješati margarin. Premazati kremu preko keksa. Jagode narezati i poredati. Umutiti šlag i premazati kolač. Ukrasiti s bademovim listićima.
Recepti-svijeta.com