Ne zaboravi Like and Share

Obični jaglac - Primula vulgaris

Hvalite, kritikujte, dodajte svoje verzije recepta: Možda želite pročitati i ovo? Plugin for WordPress, Blogger...
Jaglaca ( Primula ) ima preko 400 vrsta  na svijetu. Ali samo tri vrste 

Jaglac - Primula acaulis
Sobni jaglac - Primula malacoides, 
Jaglac žeravac - Primula obconica







Ovoga puta ćemo vam predstaviti Obični jaglac - Primula vulgaris. Obični jaglac je niska je zeljasta biljka koja se pojavljuje u skupinama ili pojedinačno. I jedan je od najpoznatijih vjesnika proljeća, jer nam dođe u vrlo rano proljeće.
I treba napomeniti da ova biljka je na tragu nestanka u našim šumama zbog prekomjernog vađenja sa svog prirodnog staništa i donošenja u novi vrt.
Listovi su naborani, s natrag zavinutim rubovima, tijekom cvatnje dugi su 3 – 6 cm, a kasnije nakon cvatnje dosežu veće dimenzije. Na donjoj strani listova, na rubovima lista, cvjetnim peteljkama i rubovima čaške nalaze se do 2 mm duge dlačice.
Dvospolni i polusimetrični cvjetovi su na tankim drškama, izlaze iz sredine lisne rozete. Sulatični svijetložuti cvjetni vjenčić je s 5 latica. Čaška je valjkasta i bridasta, sa zelenim i u gornjem dijelu žućkastim bridovima. Duga je 12 – 15 mm, sastavljena od 5 međusobno sraslih lapova.
Obični jaglac najbolje uspijeva u svijetlim listopadnim šumama i šikarama, na rubovima šuma, šumskim čistinama. Proteže se od nizina pa sve do subalpskog vegetacijskog pojasa.
Jaglac voli svježa, rastresita, hranjiva te neutralna do umjereno kisela humusna, pjeskovita ili kamenita tla.
Biljka jaglac je poznata i u pučkoj medicini, jer korijen sadrži ljekovite tvari. Djelotvoran je čaj za liječenje dišnih puteva, a list je bogat vitaminom C.
UKOLIKO VIDITE JAGLAC U SVOM PRIRODNOM STANIŠTU NEMOJTE GA BRATI NEGO UŽIVAJTE U NJEMU I OSTAVITE GA I ZA SLIJEDEĆE GENERACIJE.

Nešto Više o Cvijetu Jaglac pročitajte ovdje: Cvijet Jaglac - Primula (općenito) 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.

Get Free Updates in your Inbox
Follow us on:
facebook twitter gplus pinterest rss