Ne zaboravi Like and Share

Kako da sačuvate kane preko zime?

Hvalite, kritikujte, dodajte svoje verzije recepta: Možda želite pročitati i ovo? Plugin for WordPress, Blogger...
Kana ne može da podnese niske spoljne temperature. Zbog toga je treba tokom zime držati u unutrašnjim prostorijama, obično u podrumu ili u garaži. Pročitajte kako treba pripremiti biljku za ovaj period.





Prelijepe cvetnice kane traže posebnu njegu tokom zimskih mjeseci. Kraj jeseni je pravo vreme kad treba izvaditi rizome kane, a botaničari savetuju da sačekamo prvi mraz koji će ostaviti tragove na lišću – to je pravi momenat za selidbu!


Koren treba vaditi pažljivo, tako da ne dođe do oštećenja jer na svakom rezu u biljku mogu ući opasni mikrobi. Sačekajte da lišće svene pa isecite stabljike na dužinu od oko 6 centimetara. Nežno isperite zemlju sa korenja pa ih ostavite da se oporave od čitave “operacije” na vlažnom mjestu , ali zaštićenom od sunca.

Sjetite se da je pregledate barem nekoliko puta tokom zime, a ako primjetite da se suši, malo je poprskajte vodom. Ukoliko je podrum suviše topao, sklonite kanu u neku drugu prostoriju koju ne grejete, ali je zaštitite u stiroporu – preporuka je da temperatura ne padne ispod 4, ali i da ne bude veća od 15 stepeni.

Preporuka je da se kana ponovo iznese napolje u martu kada joj se pojave prvi pupoljci.

Možete kanu sačuvati i na jednostavniji način – tako što ćete iseći stabljike, a koren sačuvati u već postojećoj zemlji i saksiji. Međutim, takva podloga može da bude i pogodna za razvoj opasnih mikroba pa na proljeće obavezno operate korenje i posadite u svježu, novu zemlju.

Izvor: Lisa.rs
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.

Get Free Updates in your Inbox
Follow us on:
facebook twitter gplus pinterest rss