Ne zaboravi Like and Share

Kako očuvati svježinu cvijeća

Hvalite, kritikujte, dodajte svoje verzije recepta: Možda želite pročitati i ovo? Plugin for WordPress, Blogger...



Svježe rezano cvijeće u naš dom unosi osvježenje, posebno u hladne zimske dane, kada je okolina jednolična i siva.

Prvo i osnovno pravilo kod kupovanja cvijeća, jeste odabir cvjetova koji su još u pupoljku. Provjerite izgledaju li stabljike ispod linije vode svježe. Ne kupujte cvijeće sa tamnim i sluzavim stabljikama, laticama bez sjaja ili ono čiji se pelud lagano otresa, jer su to jasni znakovi da cvijeće nije svježe ubrano. Takođe, kada kupujete cvijeće izbjegavajte ga motati u celofan, radije izaberite papir. Nakon što sa kupljenim cvijećem dođete kući, podrežite mu sve stabljike, kako biste omogućili da cvjetovi što lakše piju vodu.
Nije na odmet poslužiti se japanskim običajem rezanja cvjetnih stabljika pod vodom kako bi se spriječilo da mjehurići zraka zatvore stabljiku i tako onemoguće dotok vode u cvjetnu glavicu. Ako iz stabljika, nakon podrezivanja, počne da izlazi bijeli sok, opržite ih plamenom. Cvjetovima sa drvenastim stabljikama (osim ruža) dobro će doći da krajeve stabljike malo stučete. Zatim odstranite sve listove koji se u vazi nalaze pod vodom, jer ako ih ostavite, oni će samo istrunuti, pa će i cvijeće kraće biti svježe.
Cvijeće sa kraćim stabljikama duže će trajati ako ga umjesto u vazu, stavite u posudu sa mokrim pjeskom. Ako ga ipak stavite u vazu, obavezno mu svaki dan mjenjajte vodu.
Ukoliko to iz nekog razloga ne možete učiniti, tada u vodu za cvijeće stavite komadić drvenog ugljena ili bakreni novčić. Takođe, zamjenite li vodu za cvijeće limunadom, vaše će ruže, krizanteme i karanfili čudesno oživjeti.



Ljepota.ba
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.

Get Free Updates in your Inbox
Follow us on:
facebook twitter gplus pinterest rss