Autor:
Mirsada Begović Marković
Sastojci:
Podloga: 200 g petit beure keksa
125 g maslaca
1 vanilij šećer
Žuta krema: 500 g ABC sira
4 jaja
20 dkg šećera u prahu
žličica ekstrakta od vanilije/ ili 1 vanilij šećer
sok od ½ limuna
Bijela krema: 4 plava vrnja (12% m.m.)
4 žlice šećera u prahu
½ žličice ekstrakta vanilije
125 g maslaca
1 vanilij šećer
Žuta krema: 500 g ABC sira
4 jaja
20 dkg šećera u prahu
žličica ekstrakta od vanilije/ ili 1 vanilij šećer
sok od ½ limuna
Bijela krema: 4 plava vrnja (12% m.m.)
4 žlice šećera u prahu
½ žličice ekstrakta vanilije
Priprema:
Podloga:
sameljite kekse (ne na mašinu jer će biti previše sitni, stavite ih na kuhinjsku krpu, preklopite i pređite par puta sa valjkom), dodajte mu rastopljeni maslac (ne smije ključati, neka se lagano topi) i vaniliju. Sve zajedno promiješajte i dobro utisnite rukom u okrugli kalup za torte promjera 26 cm. Odmah stavite u frižider na hlađenja 30 min.
Žuta krema:
Uključite pećnicu na 125⁰ stupnjeva. Jaja sa mljevenim šećerom pjenasto umutite, dodajte ekstrakt vanilije, limunov sok (sa ovim pažljivo, ovisi kako kiselo volite, bolje stavite manje, pa probajte da li vam odgovara, ako volite kiselije dodajte više soka, ne morate se strogo držati količine u receptu). Nakon toga polako umiješajte ABC sir, pred kraj kad je već gotovo umiješano slobodno malo prođite mikserom da ne ostanu nakupine sira. Izvadite kalup sa podlogom iz iz frižidera i izlijte žutu kremu (jako je tekuća, nema veze, tako mora biti). Kalup sa kremom položite u „parnu kupelj“ (veća tepsija od kalupa za tortu napunjena vodom, tako da je visina vode do pola kalupa) i stavite peći cca 50-55 min. 5 min pred kraj počnite miješati:
Bijela krema: miksajte vrhnje sa šećerom i vanilijom tako da dobijete glatku smjesu i pažljivo žlicom nanesite na žutu kremu (koja će se možda još malo tresti, kao da je sirova, ali nema veze, stisuti će se sigurno). Lijepo poravnajte, malo protresite i stavite još na 5 min u ugašenu pećnicu da se malo prosuši i bijela krema.
Ostaviti na sobnoj temperaturi 1h, pa na hlađenje u frižider minimalno 5h.
U slast!
sameljite kekse (ne na mašinu jer će biti previše sitni, stavite ih na kuhinjsku krpu, preklopite i pređite par puta sa valjkom), dodajte mu rastopljeni maslac (ne smije ključati, neka se lagano topi) i vaniliju. Sve zajedno promiješajte i dobro utisnite rukom u okrugli kalup za torte promjera 26 cm. Odmah stavite u frižider na hlađenja 30 min.
Žuta krema:
Uključite pećnicu na 125⁰ stupnjeva. Jaja sa mljevenim šećerom pjenasto umutite, dodajte ekstrakt vanilije, limunov sok (sa ovim pažljivo, ovisi kako kiselo volite, bolje stavite manje, pa probajte da li vam odgovara, ako volite kiselije dodajte više soka, ne morate se strogo držati količine u receptu). Nakon toga polako umiješajte ABC sir, pred kraj kad je već gotovo umiješano slobodno malo prođite mikserom da ne ostanu nakupine sira. Izvadite kalup sa podlogom iz iz frižidera i izlijte žutu kremu (jako je tekuća, nema veze, tako mora biti). Kalup sa kremom položite u „parnu kupelj“ (veća tepsija od kalupa za tortu napunjena vodom, tako da je visina vode do pola kalupa) i stavite peći cca 50-55 min. 5 min pred kraj počnite miješati:
Bijela krema: miksajte vrhnje sa šećerom i vanilijom tako da dobijete glatku smjesu i pažljivo žlicom nanesite na žutu kremu (koja će se možda još malo tresti, kao da je sirova, ali nema veze, stisuti će se sigurno). Lijepo poravnajte, malo protresite i stavite još na 5 min u ugašenu pećnicu da se malo prosuši i bijela krema.
Ostaviti na sobnoj temperaturi 1h, pa na hlađenje u frižider minimalno 5h.
U slast!
abcsir.com