Ne zaboravi Like and Share

LAGANA TORTA – sastojci su tako jednostavni a torta je jako fina,ukusna..

Hvalite, kritikujte, dodajte svoje verzije recepta: Možda želite pročitati i ovo? Plugin for WordPress, Blogger...
Sastojci:
Kora:
-12 bjelanjaka
-24 kašike šećera
-sok od 1/2 limuna ili 2 kašike sirćeta
Fil:
-12 žumanjaka
-12 kašika šećera
-4 kašike brašna (možete pomiješati 2 kašike brašna i 2 kašike gustina)
-1/2 l mlijeka
-1 margarin za kreme i kolače
-200 g oraha mljevenih
-1 vanilin šećer
-3 reda čokolade za kuhanje (čokolada od 100 g)

I još:
-šlag krema za ukrašavanje
Priprema:
Umutiti bjelanjke u čvrst šlag pa zatim dodati šećer i nastaviti mutiti dok smjesa ne postane jako čvrsta i sjajna. Na kraju dodati sok od limuna ili sirće. Još malo mutiti.
Umućene bjelanjke sipati u pleh za pečenje (može i okrugli pleh za torte a može i u obični pravougaonik pleh da bude u obliku kolača), smjesu fino poravnati. Koru peći, tj. sušiti na 150 C oko 1h.
Žumanjke mutiti mikserom sa šećerom i vanilin šećerom da dobijete finu pjenastu smjesu, zatim dodati brašno ili kombinaciju brašna i gustina.
1/2 l mlijeka staviti da zakuha pa onda dodati smjesu od žumanjaka. Stalnim miješanjem skuhati fil od žumanjaka. Kad smjesa postane gusta fil je gotov.
U ohladjen fil dodati mikserom izradjen margarin. Sve dobro sastaviti.
Fil podijeliti na 2 dijela i u jedan dio dodati orahe sitno mljevene (ako ih ne volite poput mene možete ih izostaviti) a u drugi dio fila dodati 3 reda otopljene čokolade (dakle 3 reda od čokolade od 100 g).
Preko kore prvo staviti svijetli pa tamni fil. Na kraju tortu ukrasiti šlagom. Tortu dobro ohladiti prije konzumiranja.
korisno.net
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.

Get Free Updates in your Inbox
Follow us on:
facebook twitter gplus pinterest rss