Ne zaboravi Like and Share

Osnovni recept za palačinke

Hvalite, kritikujte, dodajte svoje verzije recepta: Možda želite pročitati i ovo? Plugin for WordPress, Blogger...

Palačinke mogu biti slatke ili slane, ovisno čime se nadjenu. Pravi omjer smjese za palačinke računa se tako da vrijedi 1 dcl mlijeka za jednu osobu.


Kada znate za koliki broj osoba pripremate smjesu tada možete i izračunati koliko brašna vam treba, a to je za 1 dcl mlijeka ide 5 dkg brašna, piše “Savjetnica“.
Sastojci za osnovni recept:
15 dkg brašna
3 dcl mlijeka
l jaje
malo soli
ulje za prženje

U dubokoj posudi miješajte jaja i malo soli, pa postepeno dodavajte brašno i mlijeko. Od tako pripremljenog tekućeg tijesta pecite palačinke. Manjom sipačom izlijevajte tijesto na sredinu tave, okrečući je tako da se tijesto razlije na sve strane. Kad donja strana palačinke dobije žućkasto rumenu boju, okrenite je na drugu stranu. Palačinke slažite na pladanj. Nadijevajte nadjevom po želji.
Napomena: Tava za pečenje palačinki mora biti dobro ugrijana, a tokom pečenja se premazuje toplim uljem. Da se palačinke ne bi prilijepile za dno, podignite ih za vrijeme pečenja koji put nožem/lopaticom ili protresite tavu. Ako želite da vam palačinke budu mekane tada možete dodati prstohvat sode bikarbone u smjesu.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.

Get Free Updates in your Inbox
Follow us on:
facebook twitter gplus pinterest rss