Način pripreme
Uzmemo tri oblatne i spremimo nadjev na slijedeći način:ispržimo 150 grama lješnjaka i 150 grama šećera. Kada je šećer sa lješnjacima rumeno upržen, skidamo sa vatre i ulijemo u malu zdjelu, koju smo prethodno namazali uljem.
Kada se ova masa stvrdne i potpuno ohladi istucamo u avanu.
Sada uzmemo tri žumanceta, 100 grama šećera i pjenasto umutimo sa 250 grama maslaca.
U ovu pjenasto umućenu masu dodamo prethodno istucane lješnjake.
Polovinu mase namažemo preko jedne oblatne i pokrijemo drugom, namažemo drugom polovinom mase i pokrijemo trećom oblatnom.
Ostavimo jedan sat da stoji, pokriven nekim težim predmetom.
Sjećemo štanglice širine dva centimetra i dužine šest centimetara.
Sastojci
Oblatne sa prženim lješnjacima
tri
oblatne
150g
lješnjaka
250g
šećera
malo
ulja
tri
žumanceta
250g
maslaca
|
Bosanskikuhar.ba