Ne zaboravi Like and Share

Pire od jabuka

Hvalite, kritikujte, dodajte svoje verzije recepta: Možda želite pročitati i ovo? Plugin for WordPress, Blogger...
Pire od jabuka (applesauce) je vrsta poslastice koja je na našim prostorima više poznata kao hrana za bebe. U Americi on ima veoma široku primjenu i kada uđete u bilo koji market čak i onaj manje poznat, na policama možete naći doista široki asortiman ove poslastice. Omiljen je među klincima pa se vrlo često može naći u sklopu školske užine/ručka.  Često se stavlja u mafine umjesto putera, a neizostavan je sastojak svakog domaćinstva koje teži zdravoj ishrani. Postoje različite kombinacije pirea od jabuke, sa kruškom, breskvom, jagodičastim voćem isl.


Ovo je jedan vrlo jednostavan recept pravljenja pirea od jabuke sa slikovnim prikazima cijelog postupka.
1. Pet većih (ili 7 sitnijih) po mogućnosti organski uzgojenih jabuka, oguliti ih i isitniti na komadiće. Ovdje je bitan izbor jabuka. Ne možete pogriješiti ukoliko izaberete jednu vrstu jabuka, ali je poželjno više vrsta. Osnovno pravilo koje ovdje vrijedi: što slađe jabuke – to bolje.


2. Tako pripremljenim jabukama dodati malu kašiku cimeta u prahu. Cimet možete izostaviti ukoliko ga ne volite, mada je cimet u svim kombinacijama sa jabukom uglavnom nezamjenjiv začin.





3. Smjesi jabuka i cimeta dodati 1 šolju vode (približno 240 ml)




4. Promiješajte smjesu cimeta i vode sa jabukama i na srednje blagoj vatri kuhajte 15-20 minuta


 5. Pire od jabuka je skuhan kada komadići jabuka omekšaju toliko da se mogu fino zgnječiti viljuškom. Pire napravite pomoću štapnog miksera ili viljuške. Napravite smjesu bez komadića, tj. da smjesa bude jednake konzistencije u svim dijelovima.



6. Vruć pire od jabuka sipajte i u zagrijanu staklenu teglu. Od ove količine jabuka može se dobiti jedna tegla (700-800 grama) pirea.


7.  Ovako spreman pire od jabuka najbolje je čuvati na hladnom, u frižideru.
Izvor: Dobrekalorije.ba
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.

Get Free Updates in your Inbox
Follow us on:
facebook twitter gplus pinterest rss