Ne zaboravi Like and Share

MALINA: Prirodni lijek za ženske tegobe i višak kilograma

Hvalite, kritikujte, dodajte svoje verzije recepta: Možda želite pročitati i ovo? Plugin for WordPress, Blogger...


Malina (lat. Rubus idaeus) je zeljasta biljka iz porodice ruža.

Vjeruje se da je malina podrijetlom iz Južne Azije i da je toliko stara da su je jeli i špiljski ljudi.


Tijekom mnogih vijekova cijenjena je kao ljekovita biljka.


Stari Grci pripisivali su joj moć poticanja plodnosti, u koju su svrhu više koristili njene listove nego plodove.


Međutim, očaravajući okus ploda maline najzaslužniji je za njen današnji status vrhunski popularnog voća.


Sastav i ljekovitost maline



Malina je bogata antioksidansima. 100 grama plodova maline daje 44 posto dnevne preporučene količine vitamina C.


Sadrži i resveratrol, koji usporava starenje, te visok udio elagične kiseline, koja djeluje antikancerogeno.


U njenom sastavu su i vlakna, folna kiselina, vitamin K, vitamin E5, mangan, magnezij, bakar, kalij i omega 3 masne kiseline.


Redovna konzumacija uljepšava ten, jača kosu, poboljšava zdravlje probavnog i kardiovaskularnog sustava, osnažuje imunitet i štiti od upala.


Malina smanjuje djelovanje slobodnih radikala te štiti od raka debelog crijeva, dojke, maternice, jednjaka i prostate.


Fitonutrijenti u malini sprečavaju širenje stanica raka te ih potiču na apoptozu, odnosno samouništenje.


Sprječava debljanje i dijabetes



Ketoni u malini zaslužni su za kontrolu glukoze u krvi te pomažu u sprečavanju pretilosti i dijabetesa.


Ketoni potiču metabolizam masti, smanjuju masne naslage i sprečavaju bolesti vezane uz gojaznost.


U istraživanjima, ljudi koji su konzumirali hranu s visokim udjelom masnoća, uz konzumaciju ketona maline nisu dobivali na težini.


Unosom maline aktivira se hormon adiponektin, od čijeg nedostatka pate ljudi s dijabetesom tipa 2.


Adiponektin vraća ravnotežu u krvi, smanjuje rizik od srčanog udara i bolesti koje prate dijabetes tipa 2.


Najviši prirodni zaštitni faktor




Ulje sjemenki čileanske maline posebno je, jer sadrži visoke razine omega 3 i omega 6 esencijalnih masnih kiselina te vitamina E.


Zahvaljujući njima odlično štiti kožu od jakog sunca.


Procjenjuje se da je zaštitni faktor (SPF) ovog ulja između 28 i 50, ovisno o uvjetima uzgoja.


Može se koristiti ne samo kao zaštita od sunca, nego i za tretiranje bora, strija, ekcema, dermatitisa i općenito svih upalnih stanja kože.


Vrlo je stabilno te se može nanositi samostalno ili dodavati u kozmetičke pripravke.


Ljekovitost lista maline








Plodovi maline izvanredno su ukusni i zdravi, ali ljekovitost listova mnogo je veća od plodova.

Malinu nazivaju i ženskom biljkom jer liječi mnoge tegobe ženskih organa.


Čaj od listova pomaže kod menstrualnih grčeva, jakih krvarenja i iscjetka.


Može se piti prije, tijekom i nakon poroda.


Redovno konzumiranje čaja od listova maline tijekom trudnoće jača i tonizira maternicu, sprečava pobačaj, pomaže tijekom poroda i sprečava jako krvarenje nakon poroda.


Nakon poroda ubrzava oporavak maternice i potiče stvaranje mlijeka.


S konzumiranjem ovog čaja počnite od trećeg mjeseca trudnoće. Pijte dvije do tri šalice na dan.


Čaj se koristi i za jačanje desni, dezinfekciju krajnika, sprečavanje dječjih proljeva i kod očnih oboljenja.


Priprema čaja: žličicu lista maline prelijte sa šalicom vruće vode. Pijte toplo.


Napomena: Čaj od lišća maline ne preporučuje se ako ste u prethodnoj trudnoći imali pobačaj ili ako su trudovi trajali manje od tri sata.




Ljekovito djelovanje maline:
sprečava pretilost
regulira razinu šećera u krvi
smanjuje djelovanje slobodnih radikala
pruža zaštitu od sunca
smiruje kožne tegobe
pomaže kod ženskih bolesti
osnažuje imunitet
štiti od bolesti srca i krvnih žila
snizuje visoku temperaturu


Ocat od maline za skidanje temperature



Pomiješajte litru prirodnog jabučnog octa s 500 grama izgnječenih malina. Ostavite deset dana na toplome mjestu i procijedite.

U slučaju groznice razrijedite dvije žličice octa od maline u čaši vode i pijte nekoliko puta na dan.

Malina u kulinarstvu



Sezona malina počinje u lipnju.

Maline je najbolje jesti svježe, no možete ih koristiti i za pripremu pekmeza, sokova, sladoleda, kolača, slatkih umaka itd.

Maline također možete sušiti ili zamrzavati.

Svježe maline upotrijebite u roku od dva dana. Čuvajte ih u hladnjaku.

Maline se obično beru ručno, zbog toga nije potrebno pranje vodom - dovoljno je odstraniti komadiće lišća. Pranjem u vodi malina gubi svoju strukturu i aromu.

Ako ste u prilici, prednost dajte divljim ili organski uzgojenim malinama.
Smoothie od maline



Sastojci:
60 grama malina
1 čaša soka naranče
šaka špinata
1 banana
60 grama leda


Priprema:

Izmiksajte sve sastojke u blenderu i uživajte u ovom ljetnom osvježavajućem napitku!


Izvor: alternativa-za-vas.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.

Get Free Updates in your Inbox
Follow us on:
facebook twitter gplus pinterest rss