Sastojci
9 listova kora za pite
fil:
koristiti čaše od 2 dcl.
3 jaja srednje veličine
2 čaše šećera
2 čaše jogurta
1 čaša kisele pavlake
1,5 čaša ulja
1,5 čaša griza
2 vanilin šećera
1 kašikica praška za pecivo
oko 800-900 g. višanja, iz kompota, svježih ili zaleđenih
višnje moraju biti ocijeđene.
Priprema
Jaja, šećer i vanilin šećer mutiti dok se ne dobije svjetla kremasta smjesa. Dodati jogurt, ulje i kiselu pavlaku i izmiksati, na kraju umješati griz i prašak za pecivo.
Smjesu ostaviti u frižider jedan sat.
Smjesu ostaviti u frižider jedan sat.
Za jednu štrudlicu potrebne su tri kore.
Uzeti jedan list, nanijeti oko 7-8 kašika fila i razmazati ga po cjeloj površini. Staviti preko drugi, ponoviti postupak, staviti i treći list. Nanijeti malo više fila, rasporediti trećinu višanja i uviti.
Postupak ponoviti sa ostalim sastojcima.
Uzeti jedan list, nanijeti oko 7-8 kašika fila i razmazati ga po cjeloj površini. Staviti preko drugi, ponoviti postupak, staviti i treći list. Nanijeti malo više fila, rasporediti trećinu višanja i uviti.
Postupak ponoviti sa ostalim sastojcima.
Poredati u uljem podmazanu tepsiju.
Ako ostane smjese za premazivanje sipati je preko uvijenih štrudlica.
Ako ostane smjese za premazivanje sipati je preko uvijenih štrudlica.
Peći u prethodno zagrijanoj rerni na 180 stepeni oko 50 minuta.
Provjeriti tokom pečenja da ne zagori gornji sloj ako je premazan filom. Ako primjetite da se dobila dobra boja po vrhu a mislite da donji dio nije pečen, staviti al. foliju preko, samo ovlaš, ne umotavati pleh, i nastaviti pečenje.
Provjeriti tokom pečenja da ne zagori gornji sloj ako je premazan filom. Ako primjetite da se dobila dobra boja po vrhu a mislite da donji dio nije pečen, staviti al. foliju preko, samo ovlaš, ne umotavati pleh, i nastaviti pečenje.
NAPOMENA
Pita na fotografiji je pečena u plehu dimenzija 23×32 cm. i zato je dobila malo na visini. Ako želite da su štrudlice tanje i šire uzeti veći pleh.
www.coolnarka.com