Ne zaboravi Like and Share

Milk tortica

Hvalite, kritikujte, dodajte svoje verzije recepta: Možda želite pročitati i ovo? Plugin for WordPress, Blogger...
Sastojci
4 osobe
Biskvit:
6 komada jaja L veličine
6 kašika šećera
6 kašika brašna
4 kašike kakaoa
1 kesica praška za pecivo
6 kašika tople vode
Krema:
750 ml mlijeka
75 gr gustina
3 kašike šećera
200 gr maslaca
100 gr šećera u prahu
Toping:
150 ml slatkog vrhnja
100 gr čokolade za kuhanje

Priprema

Priprema biskvita:


Jaja i šećer umutiti pjenasto dok smjesa ne postane blijedo žute boje. Dodati smjesu od brašna,kakao i praška za pecivo, zatim kuhačom ili špatulom umjesiti lagano. Kad se smjesa ujednačila, dodati na kraju i toplu vodu. Dobro promješati.

Na pripremljeni veći pleh obložen pek papirom, smjesu uliti i peći u pečnici na 180 stepeni oko 15 minuta pazeći da ne izgori. Ostaviti da se ohladi i rasjeći po dužini na tri djela. Ostaviti sa strane do filovanja. Prije pečenja pek papir obavezno premažite uljem kao i sam pleh radi lakšeg vađenja.
Priprema kreme:

Odvojiti malo mlijeka i u njega umješati gustin sa šećerom a ostatak mlijeka pustiti da provri na vatri. Kad provri usuti smjesu od gustina i kratko kuhati dok se ne zgusne. U prohlađenu kremu dodati maslac zajedno sa šećerom u prahu, dobro umutiti da se istopi maslac u potpunosti i ostaviti u frižideru pokriveno prozirnom folijom dok se u potpunosti ne ohladi kako bi se moglo filovati.

Priprema topinga:

U keramičku posudu staviti slatko vrhnje zajedno sa čokoladom izlomljenom na komadiće i u mikrovalnoj na najače oko minutu staviti da se samo zagrije vrhnje. Možete i ovo na pari uraditi. Promiješati dobro dok se čokolada ne otopi i ostaviti sa strane dok se u potpunosti ne ohladi.

Redati torticu: biskvit – krema – toping – biskvit – krema – toping – biskvit – toping.

Posluživanje

Poslužiti uz sok.

coolinarika.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.

Get Free Updates in your Inbox
Follow us on:
facebook twitter gplus pinterest rss