Ne zaboravi Like and Share

Orijentalna Musaka

Hvalite, kritikujte, dodajte svoje verzije recepta: Možda želite pročitati i ovo? Plugin for WordPress, Blogger...

Sastojci:
1 kg    Patlidžan
800 gr Mljeveno meso
2 glavice  Crveni luk
4-5 čehna  Bijeli luk
5 krupnijih komada  Paradajz
200 gr  Sir trapist
Maslinovo ulje
Malo brašna
Malo maslaca
2 dcl    Mlijeko
So, biber
Muškatni oraščić
Začinske trave
Malo soka od paradajza

Priprema:
Patlidžan ogulite (drvenim ili plastičnim nožem – da ne potamni), isijecite ga na kolutove 5 mm širine, posolite i ostavite pola sata da pusti vodu.
Poslije toga, kolutove obrišite čistim ubrusom i ispecite na roštilju ili na teflonu sa minimumom ulja. Na maslinovom ulju propržite sitno sjeckani crni luk, dodajte meso, začinite po želji (so, biber, ruzmarin, bosiljak, mažuran i sl.), zalijte vodom ili supom od kocke i dinstajte oko 15 minuta.
Na polovini dinstanja dodajte sitno isjeckani ili zgnječeni bijeli luk. Paradajz poparite vrelom vodom, ogulite i isijecite na kolutove ili kocke. Od 2 kašike putera, ili margarina i 1 kašike brašna napravite zapršku, dodajte oko 2 dcl toplog mlijeka, posolite, pobiberite i dodajte malo muškatnog oraščića. Miješajte kašikom dok se ne zgusne (ne smije da bude zgrudvano). Zatim sir narendajte ili isijecite na tanke šnite.
Veću vatrostalnu posudu premažite uljem i redajte sastojke – kolutove patlidžana, meso, ljušteni paradajz, bijeli (bešamel) sos, rendani sir i tako sve dok ne utrošite sav materijal (malo rendanog sira se ostavi na stranu). Na vrh treba da dođe patlidžan.
 Preko svega prelijte malo soka od paradajza, da ogrezne, i stavite u prethodno zagrijanu pećnicu. Kada je gotovo (patlidžan na vrhu dobije lijepu zlatnu boju), pospite preostalim sirom i vratite na još minuta u pećnicu da se sir rastopi.

velikakuhinja.ba
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.

Get Free Updates in your Inbox
Follow us on:
facebook twitter gplus pinterest rss