Voće dunja
IAKO JE U ANTIČKOJ medicini zauzimala vrlo ugledno mjesto, dunja je danas pomalo zapostavljena voćka, piše Ordinacija.hr.
Naime, ona zahtijeva dugotrajnu termičku obradu, pa nije omiljena kod osoba koje vole sve pojesti "na brzaka".
Dunja je sve do 17. stoljeća nosila titulu najzdravije i najkorisnije voćke. U ljekovite se svrhe upotrebljavaju plodovi, listovi i sjeme. Poznata kao protuotrov, ova "zlatna jabuka" će ipak sva svoja ljekovita svojstva pokazati kod zaustavljanja proljeva.
Sluz dunjina sjemena (nastaje natapanjem sjemena u vodi) liječi opekline, raspucalu kožu, rane od dugotrajnog ležanja i upaljene oči. Plod dunje je nezaobilazan kod liječenja anemije.
Dunja je bogata pektinom, što objašnjava njen protuupalni učinak u crijevima. Koristi se kod upale krajnika i dišnih puteva.
Budući da se koristi u kozmetičkoj industriji, nemojte se začuditi ako dunju tj. njenu sluz pronađete među sastojcima vaše omiljene kreme .
jutarnji.hr