Ne zaboravi Like and Share

Ipomea sloteri - crveni ukrasni slak

Hvalite, kritikujte, dodajte svoje verzije recepta: Možda želite pročitati i ovo? Plugin for WordPress, Blogger...


 Ipomea sloteri (sinonimi: Ipomea cardinal climber, Ipomoea x multifida, Quamoclit multifida, Quamoclit sloteri ) je jednogodišnja penjačica iz obitelji Convolvulaceae. Ipomoea sloteri  je hibrid biljaka Ipomoea quamoclit  “Cypress Vine ‘ i Ipomoea coccinea. Naraste u visinu preko 2 metara i voli sunčanu poziciju, te dobro podnosi sušu.  Karakteristična je po svojim jarko crvenim cvijetovima, koji su upola manji od “klasičnih” ukrasnih slakova koji se često uzgajaju u našim krajevima.





Uzgaja se sjetvom sjemenki, bilo rano u proljeće u zatvorenom, bilo kasnije nakon što prođe opasnost od mrazeva na otvoreno. Raste i napreduje brzo, te se vrlo rano počinje penjati. Karakteristična je i po tamno zelenim, duboko urezanim listovima koji isto djeluju jako dekorativno.


Počinje cvasti već početkom ljeta. Pupoljci su izduženi, a cvijetovi trubasti,  jarko crveni sa bjelkastom sredinom.
Kao i ostale vrste ipomea, i ipomea solteri cvate uglavnom najintenzivnije prijepodne, i za oblačnih dana.


 Privlači razne kukce oprašivače u vrt


Iako cvate od početka ljeta, prve sjemenke sam s ove ipomee počela skupljati tek najesen. Ovo mi se je dogodilo i prošle i ove godine, i još nisam otkrila zašto se “plodovi” zameću tek najesen. I kako mi se čini, iako je ponegdje u svijetu i invazivna vrsta, kod mene tog problema neće biti, jer nije bilo puno sjemenki da bi se sama zasijala, iako je obilno cvala cijelo ljeto.


Sjeme nastaje u zelenim “plodovima” koji kako zore postaju suhi i smeđi, a u njima su do 4 crne sjemenke. Sjeme se skuplja tek dok je “plod” potpuno suhi. Kod sjemenki treba biti oprezni kao i s ostalim vrstama ipomee, jer su opasne ako se progutaju.


Ipomea sloteri je jednogodišnja penjačica koja je jako osjetljiva na niske temperature i već prvi mrazevi ju potpuno unište. Tako da bi je imali slijedeće godine, skupite sjemenke prije toga.
I još savjet za kraj: sijte ju u skupinama – najviše dolazi do izražaja kada istodobno cvate mnoštvo sitnih crvenih trubastih cvjetića.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.

Get Free Updates in your Inbox
Follow us on:
facebook twitter gplus pinterest rss