Sastojci
Potrebno je:
3 jaja
10 kašika šećera
10 kašika mlijeka
5 kašika ulja
3 kašike čokolade u prahu
1/2 praška za pecivo
10 kašika brašna
Fil I:
500 g višanja
8 kašika šećera
50 g gustina
50 ml vode
Fil II:
500 ml mlijeka
2 vrećice pudinga od vanilije
3 kašike šećera
50 g margarina
100 g bijele milka čokolade
Za fil III:
300 g mljevenog plazama keksa
200 ml soka od višanja
50 g margarina
2 kašike šećera u prahu
Ostalo:
250 g jaffa biskvita sa okusom višnje
50 ml soka od višanja
2 vrećice šlag kreme od čokolade
Priprema
1:Počinjemo sa pripremom kore, odvojiti žumanca od bjelanjaka i u žumanjke dodati šećer mutiti dok masa ne postane svijetlo žuta, a zatim dodavati uz lagano mućenje ostale sastojke, mlijeko, ulje, čokoladu u prahu i na kraju snijeg od bjelanjaka, i brašno pomiješano sa praškom za pecivo. Smjesu izliti u kalup i peći 20 minuta na 200 C. Dok se kora hladi pripremamo fil od višanja. U odgovarajuću posudu staviti višnje i šećer, malo vode i kuhati na laganoj vatri oko 15 minuta. Razmutiti gustin sa malo vode i preliti preko višanja, kad fil postigne željenu gustinu skinuti s vatre. Fil (II): Od gore navedenih sastojaka skuhati puding, u ohlađen puding dodati margarin i rastopljenu čokoladu. Kremu izjednačiti. Fil (III): mljeveni plazma keks potopiti sa sokom od višnje i dodati predhodno izrađen margarin sa šećerom u prahu. Smjesu dobro izjednačiti. Finalni dio: Ohlađenu koru posuti sa malo soka od višanja, nanijeti fil od keksa (III), zatim staviti fil od višanja (I) , poredati jaffa biskvit koji namočimo u sok, a jaffa biskvit redati tako da čokoladni dio bude okrenut dole. Preko staviti kremu od vanilije (II). Umutiti šlag kremu prema upusvu sa vrćice i premazati kolač. Ukrasiti po želji.
Recepti.com
srednje10 osoba60 min